Топлофикация Перник е разположена в град Перник в непосредствена близост

...
Топлофикация Перник е разположена в град Перник в непосредствена близост
Коментари Харесай

Скоро! Топлофикация Перник минава изцяло на природен газ извън отоплителния сезон

Топлофикация Перник е ситуирана в град Перник в непосредствена непосредственост до столицата на България и развива произвеждане на електро и топлоенергия от далечната 1951 година, когато на 17 декември е въведен в употреба Топлоелектрическа централа Република.


Днес над 20 000 семейства в миньорския град употребяват централно отопление с помощта на дългогодишната активност на сдружението. Основното гориво, което централата употребява до скоро са въглища от Пернишкия басейн.


От няколко седмици насам Топлофикация Перник създава сила и от природен газ посредством въведените в употреба 3 газови когенератора.
„ В духа на ограничението на въглеродните излъчвания топлоцентралата работи по осъществяване на огромна капиталова стратегия за преход от въглища към природен газ. Първият стадий от нея бе точно стартирането в употреба на три газови модула с обща електрическа мощ от 21 мегавата. В момента построяваме още 2 мощности от същия вид с мощ от 18 мегавата “, съобщи изпълнитерният шеф на сдружението инж. Чавдар Стойнев.


Пускането в работен режим на общо 5 когенератора ще разреши на централата да работи само на природен газ отвън отоплителния сезон, което е забележителен принос за околната среда в Перник.


„ Паралелно с работата по внедряването в индустриален режим на двата нови когенератора, преговаряме с снабдители на съоръжение, което да създава електрическа и топлинна сила, както от природен газ, по този начин и от водород. Всеки специалист в Европа ще удостовери, че водородът е бъдещето “, сподели инж. Стойнев.


Той означи, че поради наличната ресурсна обезпеченост на въглища и дългия софтуерен живот на централата, тя има потребност от обезпечаване на финансиране от страната, с цел да извърши енергийната промяна.


„ Успяваме да осигурим средства за по-голямата част от прехода, само че с цел да правим трансформацията навреме и допустимо най-скоро да сменяем въглищата с природен газ и водород, се нуждаем от спомагателна поддръжка от страната. Ако получим помощ, по-бързо ще се осъществя построяването на водородо-газов топлоизточник, ще бъде допустима и модернизацията на топлопреносната мрежа “, сподели инж. Чавдар Стойнев.


И акцентира, че без грантово финансиране е мъчно да се построи задоволително бързо спомагателна газова връзка с по-голям потенциал на зареждане, с която да се обезпечи зареждането с гориво на новите топлоизточници. Необходими са и средства и старания за консервиране, както на съществуващите мощности, по този начин и на сгуроотвала, които ще бъдат изведени от употреба с включването на новите уреди в индустриалната активност на предприятието.

Инж.Чавдар Стойнев обърна внимание, че не би трябвало да се не помни, че прекосяването от въглища към по-екологични горива в цяла България би трябвало да е съпроводено и с ограничения за подкрепяне на въглищните мини, които следва да преустановят своята активност.

 

„ Ако получим нужната ни поддръжка от страната, можем да се ангажираме, че въглищните мощности могат да понижат своето произвеждане в небосвод от малко повече от 2 години след стартирането в употреба на новите мощности “, добави инж. Чавдар Стойнев.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР