Топлата напитка помага при възпалено гърло. Сладоледът е полезен при

...
Топлата напитка помага при възпалено гърло. Сладоледът е полезен при
Коментари Харесай

Експерт: Това са 5-те мита за лечение на възпалено гърло

Топлата напитка оказва помощ при възпалено гърло. Сладоледът е потребен при тонзилит. Антибиотикът ще се оправи с инфекцията на гърлото. Вярно или неверно е това? Полски доктор дава отговор на тези въпроси.

Създадени са доста легенди за битката с известни болести, като да вземем за пример възпалено гърло. Време е да разберем кои са те. Помолихме полски доктор да ни каже кое фактически оказва помощ и от кое няма изгода и резултат.

1. Студените питиета са причина за инфектиране на гърлото

 гърло

Когато ни е горещо, избираме да посягаме към студени питиета. По този метод желаеме да охладим тялото. Според една обща доктрина сходни дейности могат да доведат до тонзилит. Според експерта огромната разлика в температурата може да има изтощително влияние върху организма.

" Тук главният проблем е терморегулацията. В хипоталамуса се намира център, който дава отговор за този развой и в който всеки човек има самостоятелна " заложена точка ". Това е нещо сходно на опцията за конфигурация на температурата на климатика. В парещ ден тялото се приспособява към високите температури посредством естествена терморегулация " - изяснява лекарят.

Остава обаче въпросът дали единствено терморегулаторните разстройства могат да причинят инфекции на гърлото.

" Нарушенията в терморегулацията не са първото нещо, за което се сещаме, когато имаме зараза. За задачата е належащо да има етиологичен фактор - вирус, бактерия или гъбички. Въпреки това не може да се отхвърли, че нарушаването на гореспоменатата " заложена точка " може да докара до намаление на имунитета на организма ", добавя специалистът.

2. Топлите питиета са потребни при възпалено гърло

Много постоянно, когато стартира зараза на гърлото, посягаме към горещите питиета, вярвайки, че стоплянето на тялото ще отстрани признаците на болестта. Най-често консумираме парещ чай с лимон или бабината запарка от горещо мляко с масло и мед. Според полския доктор, това е мит, който вместо да оказва помощ, най-често може да навреди.

" Горещите питиета могат да усилят подуването, което се получава при възпалението. Затова горещият чай, а още повече мазното горещо мляко, може да изостри признаците на болестта, споделя той. Освен това пиенето на чай с лимон не е целесъобразно и по друга причина. Витамин С е изключително сензитивен към топлота, тъй че заливането на лимона с вряла вода мощно отслабва свойствата му. "

3. Сладоледът е потребен при тонзилит

 гърло

Според националните вярвания сладоледът е първият избор при възпалено гърло. Неговият резултат е освен да облекчат болката, само че и да потисне процеса на болестта. Според лекаря това не е напълно погрешно.

" Не може да се каже, че сладоледът има еднообразно влияние върху всички. Това, което може изрично да се признае, е, че сладоледът и студените питиета имат болкоуспокояващо деяние. Точно както ледът се е употребявал по време на интервенция през XIX век за локална упойка, по този начин и сладоледът и студените питиета провокират локална упойка на лигавицата на гърлото, тъй че се усеща краткотрайно облекчение. "

От друга страна, стопират ли самия развой на болестта?

" Трудно е да се каже. Разбира се, те отчасти понижават възпалението посредством стесняване на кръвоносните съдове. При разширени съдове посредниците на заболяването по-лесно проникват в подутата тъкан и ускоряват възпалението " - изяснява докторът. 

4. Повечето инфекции на гърлото са с бактериален генезис

 гърло

Бактериалните болки в гърлото най-често са ангина, която е много постоянно срещано заболяване. Въпреки това не може да се одобри, че всяка болежка в гърлото е тонзилит. Оказва се, че множеството инфекции са с вирусен генезис, което значи, че самото заболяване се лекува доста по-лесно.
" Само 10 % от инфекциите са с бактериологичен генезис. Всеки вирусен фарингит е към 90 %. Когато има температура, гноясал тонзилит, тогава обмисляме бактериална причина ", споделя лекарят.

5. Инфекциите на гърлото би трябвало да се лекуват с антибиотици

Много постоянно, когато съобщим на персоналния си доктор за възпалено гърло, той ни предписва антибиотик. Като се има поради, че множеството инфекции на гърлото се предизвикват от вируси, лекуването с антибиотици може да се окаже освен неефективно, само че и да отслаби организма ни.

" Това е постоянно срещана неточност измежду общопрактикуващите лекари ", признава докторът.

" Те постоянно предписват антибиотици за лекуване на бактериологични болести, до момента в който пациентът страда от вирусно инфектиране. При първите признаци на възпалено гърло си коства да посегнете към симптоматичното лекуване - болкоуспокояващи и противовъзпалителни медикаменти. Само в случай че болката продължава, би трябвало да се консултирате със експерт ", приключва специалистът.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР