Топ журналистът Христо Грозев все още не знае каква е

...
Топ журналистът Христо Грозев все още не знае каква е
Коментари Харесай

Христо Грозев: Путин е споделял пред близки, че ми е много ядосан

Топ журналистът Христо Грозев към момента не знае каква е повода да бъде търсен от Руската федерация, само че български правоохранителни органи към този момент са се свързали с него. Пред Българска национална телевизия той съобщи, че към този момент остава на скрито място отвън Европа и ще продължава със своите следствия.

Въпреки че не знае по какъв начин съветските управляващи са дефинирали повода да бъде търсен, Христо Грозев е знаел, че ще има офанзива от Русия против него.

" Бях предизвестен от хора, близки до Кремъл, че към края на годината ще възобновят интереса си към " Белингкат " и към мен. Един тип това е продължение, още откакто публикувахме следствието си за отравянето на Алексей Навални, само че войната, която продължи по-дълго в сравнение с се е очаквало, на практика попречи на техните опити да се разправят с нас ".

" Хора, близки до обкръжението на Путин, които през последните две години ни предават сигнали за това, че той е персонално афектиран, разгневен, на Грозев, на " Белингкат ", по отношение на следствието за Алексей Навални, са дали ясно да се разбере, че съветският президент е гневен ".

Наетите през вчерашния ден от Грозев юристи в Русия не могат да схванат точната причина за следствието, Грозев има своите съмнения.

" Последните 12 месеца преди началото на войната съветските сили започнаха лов на всички свободни публицисти, над 100 от тях са към този момент напуснали страната, само че моят случай е по-особен, защото съм първия чужденец, който влиза в този лист ".

Разследващият публицист разяснява версиите за неговото търсене, публикувани в съветските медии.

" Ако е истина това, което държавната медия РИА Новости заяви, като се базира на личен източник, че са повдигнали обвиняване против мен, въз основа на техния съветски закон, който цензурира покриване на войната - това за мен е необичайно, тъй като е допустимо най-слабото обвиняване, което могат да измислят. На задграничен публицист да забранят да написа за войната ", сподели Грозев, който удостовери, че се опасява за живота си и от похищение.

Според него с това гонене се цели и превантивно да бъде затворена устата на интернационалните публицисти за протичащото се в Русия.

" Може би Кремъл се надява, че други задгранични публицисти, които вършат сходни следствия или пишат за войната - да не влизат в директна борба с позицията на Кремъл, тъй като един публицист не може да планува къде ще пътува в бъдещето по работа и по тази причина вкарването му в един подобен черен лист може да бъде в действителност завършек на неговата кариера ".

Журналистът посочи, че освен няма да разреши да бъде сплашван, само че това го е амбицирало да продължи още по-задълбочено работата си.

" Това, което направи Кремъл тази седмица, ме подтиква даже да прекъсна отпуската си и работим по нови следствия дружно с сътрудниците от Инсайдер, сътрудниците от съветските издания, с които сътрудничим и е допустимо да публикуваме последваща партида следствия още преди Нова година, само че при всички положения в околните две седмици ", сподели той.

Грозев е получил покана за отбрана от няколко европейски страни.

" Европейски страни предложиха помощ, това са страни като Естония, Литва, Швейция, Австрия, в която живее фамилията ми, тъй че се надявам да бъде доста мъчно да се одобряват ограничения срещу мен от Кремъл. Не съм в България, не съм изобщо в Европа и в околните седмици би трябвало да премисля изобщо система за сигурност, която да подсигурява сигурността и на мен и на моето семейство ", добави Христо Грозев.

Журналистът е получил поддръжка и от четири от политическите партии у нас, както и към този момент е поканен в Брюксел, с цел да запознае европейските депутати със протичащото се.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР