Тонове кюстендилски череши ще останат тази година по дърветата, твърдят

...
Тонове кюстендилски череши ще останат тази година по дърветата, твърдят
Коментари Харесай

Тонове кюстендилски череши още не са обрани

Тонове кюстендилски череши ще останат тази година по дърветата, настояват производители от Кюстендилско пред БНР. Причината за това са и ниските изкупни цени, повишаването на препаратите за обработка на масивите, дефицит на купувачи и високата заплата, която желаят берачите.

В региона към този момент няма и преработвателни предприятия и плодовете могат да отидат или за ракия, или ще останат необрани.
 Тонове кюстендилски череши може да останат по дърветата
Тонове кюстендилски череши може да останат по дърветата

Липсват берачи

По думите на Кирил Димитров, който отглежда 100 декара черешови насаждения в местността Черна равнища, себестойността на кг череши през предходната година е излизала на производителите към около 0,70 лева./кг. Тази година, обаче, тя е по-висока поради повишаването на торовете и препаратите, както и по-високата цена за бране на черешовия плод.

" Има и аргументи обратно във времето, когато ликвидационните препоръки унищожиха преработващите предприятия . На територията на област Кюстендил имаше 7-8 предприятия, които поемаха цялата продукция и нищо не се хвърляше. Сега, продукцията даже е доста по-малко от тогавашния рандеман на череши, само че не можем да оползотворим реколтата, тъй като няма предприятия ", описа Димитров.

Специалисти в Института по земеделие в Кюстендил са пресметнали, че през тази година черешовата годишна продукция в района възлиза на към 50% от добивите при по-добри години .

" Причините са късните пролетни мразове, които нанесоха съществени вреди в някои райони. Заради преваляванията през последните дни качеството на плодовете също падна, тъй като тук-там черешите започнаха да се напукват ", сподели заместник-директорът на института доктор Димитър Сотиров.
 Държавата подкрепя изкупвачите на череши
Държавата подкрепя изкупвачите на череши

Очаква се обезщетения от Европейски Съюз за производителите

Високите температури през месец май и неналичието на дъждове е довело до прибързано узряване на плодовете и те останали по-дребни , спрямо миналата година, счита Сотиров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР