Тони Бенет е джаз легенда с над половин век кариера.

...
Тони Бенет е джаз легенда с над половин век кариера.
Коментари Харесай

Преди да стане джаз звезда Тони Бенет се бие срещу нацистите и освобождава концентрационен лагер

Тони Бенет е джаз легенда с над половин век кариера. Музиката му надвишава поколенията и го прави прочут по целия свят. Преди да влезе в музикалния бизнес обаче, той служи в армията на Съединените щати, с която е изпратен в Европа, с цел да взе участие в последните месеци на Втората международна война.

 Irv Kupcinet and Tony Bennett circa 1950s

Бенет (вдясно) с колумниста от Чикаго и водещ на токшоу Ърв Купчинет през 50-те години на предишния век

Антъни Доминик Бенедето е роден на 3 август 1926 година и израства в Астория, Куинс, Ню Йорк. Той се среща с музиката в ранна възраст посредством радиото, а когато е младеж, работи като пеещ сервитьор в локални заведения за хранене.

През ноември 1944 година Бенет е свикан в армията на Съединени американски щати, единствено три месеца откакто навършва 18 години. Макар в началото да желае да се причисли към флота, той е назначен на суша и приключва главното си образование във Форт Дикс и Робинсън, с цел да стане пехотен стрелец.

Докато тренира, Бенет се сблъсква със сержант от Юга, който не харесва италианския му генезис и по тази причина го санкционира с работа в кухнята и други санитарни отговорности.

През март 1945 година, след шест седмици образование, Бенет е назначен в 255-ти пехотен полк на 63-та пехотна дивизия, известна като дивизия „ Кръв и огън “. Полкът е изпратен в Европа, с цел да укрепи броя на съюзническите войски след тежките загуби по време на Арденската атака.

Бенет и неговите сътрудници излизат на фронтовите линии във Франция и Германия, където половината от тях падат единствено през първите три дни. Те би трябвало да спят в окопите и са изправени пред тежък противников огън, макар отстъплението на германците. До края на март въпреки всичко минават Рейн към Германия, където се бият, с цел да прочистят градовете от немски бойци.

Частта минава и река Кохер през първата седмица на април и до края на месеца стигна до Дунав. Те освобождават и концентрационния лагер Кауферинг в град Ландсберг, където са държани американски военнопленници от 63-та пехотна дивизия. Това е прекарване, което Бенет споделя, че трансформира живота му.

 Gate of Kaufering I after liberation

Американски боец на портите на Кауферинг

След капитулацията на Германия през май 1945 година Бенет получава заповед да служи в следвоенна Европа. Той е ситуиран в Манхайм, Германия, където офицер го предизвиква да се причисли към музикалната група, която 255-ти полк образува. След това е назначен в специфичните служби, където се издига до чин ефрейтор и има задача да забавлява войските.

По време на Деня на благодарността през 1945 година Бенет кани другар и някогашен съученик Франк Смит да вечеря с него. Това провокира внимание, защото Смит е афроамериканец, а бойците към момента са публично сегрегирани. Според Бенет един вманиачен офицер неотложно го намалява в редови войник, като отрязал пагоните му с бръснач, наплюва ги и ги хвърля на пода.

След понижаването си, Бенет е преназначен в поделение, натоварено с ексхумация на всеобщи гробове и подготовка на тела за превозване назад в Съединените щати. Той съумява да напусне заданието, откакто един майор задейства връзките си и го назначава в музикалната група на 314-та специфична войска, където се изявява под името „ Джо Бари “.

По това време Бенет се среща с новата джаз музика, която идва от Съединени американски щати, с помощта на предаванията на радиослужбата на въоръжените сили.

Това, което Бенет вижда и претърпява в Европа, остава в него през целия му живот. Когато се завръща в Америка през август 1946 година, той се заклева да живее живот на пацифизъм и да преследва любовта си към музиката. Така стартира да посещава American Theatre Wing (организация, „ отдадена на поддръжката за върхови достижения и образованието в театъра “), където учи гласово образование, а по-късно се явява на прослушване за Бродуей, което обаче е безрезултатно. В последна сметка обаче той пее из нощни клубове, което му разрешава да се покаже на сцената.

През 1949 година Тони Бенет е поканен от Пърл Бейли да отвори за нея в клуб в Гринуич Вилидж, където се среща с артиста и артист Боб Хоуп. Твърди се, че точно Хоуп му дава театралното име „ Тони Бенет “ и го предизвиква да отиде на турне.

Бенет подписва с Columbia Records през 1950 година, където издава шлагери като „ I Left My Heart In San Francisco “ и „ Because of You “.

Към днешна дата той е издал над 100 албума и е спечелил 20 награди ГРАМИ, в това число влиятелната премия Грами за повсеместен принос на Звукозаписната академията.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР