Тонът, с който руският президент Владимир Путин разкритикува Латвия, не

...
Тонът, с който руският президент Владимир Путин разкритикува Латвия, не
Коментари Харесай

Заплаши ли Путин Латвия: Какво точно каза руският президент?

Т онът, с който съветският президент Владимир Путин разкритикува Латвия, не беше отявлено нападателен. И въпреки всичко мнозина вероятно са усетили като опасност казаното от него пред съвещание на Съвета за развиване на гражданското общество и правата на индивида в Русия, съобщи .

" Не имам вяра щастието да влезе в домовете на тези, които водят сходна политика. Политика по отношение на хора, които са поискали да живеят в една или друга страна, работили са там, донесли са изгоди на страната, а в този момент са отнасят с тях като със прасета. Накрая те също може да изпитат сходна скотщина в личните си страни ", каза Владимир Путин, представен от Германската обществено-правната медия АРД.

" Негражданите на Латвия "

С тези думи Путин желае да каже следното: близо една четвърт от към 1,8-милионното население на Латвия са етнически руснаци и приказват съветски като майчин език. Но единствено към половината от тези хора имат латвийско поданство. Повечето от останалите, т.е. към 180 000 души, имат специфичен статут: те не са без поданство, а са по този начин наречените " неграждани на Латвия ", напомня АРД.

Думите на Путин могат да се схващат и като опасност: в случай че в Латвия се отнасят с руснаците „ като със прасета ", да не се изненадват от следствията за тяхната страна. Какво тъкмо има поради с това Путин, не е изцяло ясно. Дали той не загатва за вероятни политически безредици, за вълна от митинги в страната или дори за сюжет като този в Донбас, където Русия твърди, че е била принудена да навлезе, с цел да пази съветското население? Путин остави този въпрос отворен.

Повечето руснаци в Латвия са пристигнали в страната по руско време или са родени в Латвия след края на Съветския съюз. Русия от дълго време подлага на критика съществуването на категорията " неграждани " в Латвия, която, съгласно Путин, не влиза в правните категории на цивилизованите страни. " Това е странна небивалица на тези, които претендират, че са демократични страни. Това е грозно, несъмнено. И ние всички го виждаме и разбираме “, сподели Путин.

Какви права имат " негражданите "?

Хората, определяни като „ неграждани на Латвия “, обитават легално в страната и имат достъп до трудовия пазар, само че не могат да работят в държавната администрация и нямат право да гласоподават на национални избори. Радват се на свободно напредване в Шенгенското пространство и не се нуждаят от виза при пътувания до Русия. Имат право също по този начин да аплайват за латвийско поданство, което им обезпечава всички политически права в страната.

На територията на страната живеят и към 20 000 души, които имат съветски паспорти. От тях Латвия желае да приказват на латвийски в всекидневието си, в случай че желаят да живеят в страната непрекъснато. Тези от тях, които имат такива планове, трябваше до края на септември да потвърдят с документ, че владеят езика. Но от към 8 000 съветски жители в Латвия повече от половината не са съумели да се оправят с езиковия тест от първия опит и са застрашени да изгубят разрешението си за престояване.

Остър отговор от Рига

Междувременно Народното събрание в Рига удължи периода с съвсем две години. От Рига дадоха отговор и остро на заканите на Путин за „ свинско отношение “ по отношение на съветското малцинство и обявиха, че те се вписват в подтекста на неговата нападателна изразителност.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР