Тома Биков. Снимка: БГНЕС Ако президентът желае политическа криза в

...
Тома Биков. Снимка: БГНЕС Ако президентът желае политическа криза в
Коментари Харесай

ГЕРБ: Ако президентът иска политическа криза, да го каже ясно


Тома Биков. Снимка: БГНЕС

Ако президентът желае политическа рецесия в България, да излезе и да го каже ясно, само че и да изясни с какво тя ще спомогне за решаването на всички проблеми, които изброи в своя доклад. Това разяснява депутатът Тома Биков от името на ГЕРБ в коридорите на Народното събрание след конференцията на Румен Радев за първата му година като държавен глава.

Според него е притеснително, че възгледите на президента съответстват с тези на Българска социалистическа партия, тъй като трябвало да е президент на всички българи.

" Той би трябвало да бъде равно далечен от всички политически сили, в противоположен случай прави груба политическа неточност, в случай че се нарежда от страната на опозицията ", изясни Биков.

Според него Радев на процедура е подкрепил претекстовете на левицата за вота на съмнение.

Биков добави, че ГЕРБ не води войни, а желае да взема решение проблемите на хората. Който има време - дано да ги води, уточни депутатът.

Според него самият е бил като обзор на ръководството на ГЕРБ. Вместо да каже какво е направил за тази една година, Румен Радев е споделил какво всички останали са създали или не, до момента в който той е президент.

Ние сега сме ръководител на Европейски Съюз и имаме ангажимент в тази посока, сподели Тома Биков във връзка възможната среща ЕС-Турция. Концепцията на Борисов, че връзките сред Турция и Европейски Съюз би трябвало да бъдат постоянни, е от времето, когато господин Радев още не знаеше, че ще бъде претендент за президент на Българска социалистическа партия, означи депутатът.

По думите му Борисов няма виновност, че Ердоган, Туск, Меркел имат предпочитание да се срещнат с него, тъй като очевидно му имат доверие и това е добре за страната ни.

Голяма част от срещите на Радев бяха с помощта на премиера Борисов, сподели Биков. " В доклада си президентът е не запомнил да спомене, че неговото държавно управление е подписало глобите против Русия и за СЕТА, а ГЕРБ са ги подкрепили ", сподели депутатът от ГЕРБ.

Според Българска социалистическа партия Радев извършил със смисъл президентската институция

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от своя страна уточни, че президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова за тази година са придали доста наличие на президентската институция и са я запълнили със наличие.

По думите й докладът на Радев е бил респектиращ. " Впечатляваща интернационална активност, в която президентът Румен Радев отстояваше националния интерес на България. Силни позиции, поредни и твърди по вътрешнополитически въпроси, съсредоточени по тематики като национална сигурност, битка с корупция, обществени въпроси ", разяснява Нинова.

По думите й най-силната характерност на президентската двойка е това, че " безусловно поредно извършват това, което дадоха обещание в предизборната си платформа ".

На въпрос какво не е съумял да направи президентът за последната година, Нинова отговори, че той самичък е показал, че не е съумял да убеди ръководещите, а и Българска социалистическа партия за постигане на 2 % от Брутният вътрешен продукт на разноските за превъоръжаване.

" Българска социалистическа партия има друга позиция по този въпрос, аз съм я изразявала пред него и пред КСНС намерено и честно ", разяснява Нинова.

" Той сподели, че не е съумял да убеди ръководещите във връзка с ограниченията за битка с корупцията. Остана на друга позиция от ръководещото болшинство по антикорупционния орган. Тук бяхме на една позиция с президента ", разяснява Нинова.

Според нея има противоборство сред институциите. " Управляващото болшинство и президентът Радев имат безусловно разнообразни позиции по значими за страната тематики, като да вземем за пример битката с корупцията. Това не е просто разминаване, това е борба на концепции по този въпрос ", съобщи тя.

Нинова изрази поддръжка и по казаното от президента за свободата на словото. Имаме потребност от независимост на словото, акцентира тя.

Движение за права и свободи: Очакваме повече

" Румен Радев се пробва да бъде обединител на нацията, само че нашите гласоподаватели, които гласоподаваха за него, имат малко по-големи упования ", сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

Той сподели, че придвижването като цяло дава позитивна оценка на първите 12 месеца от мандата на президента.

Той имаше и сполучливи опити да бъде коректив на законодателната, на изпълнителната и на правосъдната власт, акцентира Карадайъ.

" Воля ": Президентът се сля със статуквото

Според " Воля " президентът доста бързо се е слял със статуквото. Това се показва в позиция на партията във връзка миналата една година от президентския мандат.

Основното, което наблюдавахме през миналата първа година на президентския мандат, беше, че Румен Радев поддържа държавното управление и неговата политика. От близо 100 закона, признати от Народно събрание, е наложил несъгласие едвам на 5 от тях ", допълват още от " Воля ".

" За страдание той не реагира в случаите, в които се предлагаха законови ограничения в ущърб на хората. Като да вземем за пример ниската еднократна помощ за новородено дете, пенсиите и други закони, свързани с увеличение стандарта на живот на българските жители. Нашите упования бяха той да е доста по-чувствителен към обществените тематики, въпреки всичко е определен с поддръжката на лява партия ", се добавя в позицията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР