“Тома беше момче с голям кураж и голямо сърце. В

...
“Тома беше момче с голям кураж и голямо сърце. В
Коментари Харесай

Разкриха причината за трагичната гибел на делтапланериста Тома на Мусала

“Тома беше момче с огромен кураж и огромно сърце. В последно време му се беше отворил огромен вкус за хвърчене. Винаги внимателен и знаейки опциите си, летеше по отговарящ метод и не един път съм споделял облаците с него ”.

Това написа във фейсбук Калин Костадинов, непосредствен другар на починалия в Рила парапланерист Тома Стоичков от София, написа Труд бг.

Младият мъж бе тежко ранен в неделя, когато към 13 часа се блъсна с парашута си в метеорологичната станция на връх Мусала.

Тъй като времето в планината по обед е било относително положително, Тома Стоичков и други парапланеристи се вдигнали с “крила ” в региона на връх Маркуджик.

Тома се насочил към Мусала и евентуално е попаднал на ураганен ураган, парашутът му станал неуправляем и запокитен в посока към станцията.

Той улучил прозорец на постройката, чиято мрежа поела част от силата на удара. По знамение по същото време в станцията се намирал планински избавител доктор, който съумял да му окаже първа помощ. По негови първични данни Тома бил с два счупени крайници и мощни болки от травма в таза. Веднага от отряда на

Планинската избавителна работа в Боровец тръгнали 10 души. Едновременно с това боен хеликоптер “Кугър ” изхвърчал от авиобаза “Крумово ” в 15,15 ч, кацнал рисково в региона на Мусала поради мощния вятър, само че съумял да качи Тома.

В 16,25 ч тежко раненият юноша бил предаден на медицински екип от болница “Св. Георги ” в Пловдив. Въпреки нечовешките старания на лекарите към час и половина по-късно Тома умрял.

Тома Стоичков към този момент имал опит с много полети и се очертавал като един от положителните състезатели в този въздушен спорт. През септември м. година спечелил първо място на надпреварата за прелети с парапланер “Банско Оупън ”.

“Щастието в този миг го е напуснало и ориста му към този момент е в ръцете на Господ, който се надявам да се отнася по този начин добре и честно с него, както той се отнасяше с нас...

Томи, почивай в мир и дано твоето премеждие не свърши дотук! Нека светлината, която излъчваше не стопира да грее там, където и да си! ”, писа още опечаленият му другар.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР