Току-що Министерският съвет одобри нови три закона, подготвени от Министерството

...
Току-що Министерският съвет одобри нови три закона, подготвени от Министерството
Коментари Харесай

Служебната власт предлага и президентът да излъчва членове в новия КПКОНПИ



„ Току-що Министерският съвет утвърди нови три закона, готови от Министерството на правораздаването, които са част и от уговорките ни по Плана за възобновяване и резистентност “. Това заяви през днешния ден на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правораздаването Крум Зарков. Един от тях е по отношение на промени в Закона за противопоставяния на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности и планува основаването на нов проверяващ орган за корупцията по високите етажи на властта. 

По думите му законопроектите би трябвало да бъдат признати от Народното събрание до края на тази година, с цел да може България да се възползва от втория транш по този проект.

Първият законопроект е на Закон за допълнение и изменение на Закона за кадастъра и имотния указател. Предвижда се да се основават електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписани актове. „ Освен че е ангажимент по Плана, този въпрос виси към този момент 20 години “, сподели Зарков.

Вторият законопроект е на Закон за допълнение и изменение на Закона за медиацията. Предвижда се въвеждане на наложителна правосъдна медиация за производствата по избрани цивилен и търговски каузи, подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. „ Става дума главно за разногласия, свързани със фамилните взаимоотношения, със собствеността “, уточни министър Зарков.

Третият законопроект е за промени в Закона за противопоставяния на корупцията измежду лица, заемащи висши обществени длъжности. „ С този законопроект сътворяваме проверяващ орган, който съсредоточено да се занимава с корупцията по висшите етажи на властта. Предвиждаме гаранции, тъй че този орган да не бъде използван нито като бухалка, нито каро чадър. Предлагаме той да бъде конституиран, като се намесят разнообразни органи, които да излъчват членове в него. Това са Народното събрание, президента и висшите съдилища “, изясни той.

„ Предвиждаме самостоятелност и на проверяващите в този орган, тъй че да не може да се оказва въздействие върху тяхната работа “, сподели още Зарков. Предлага се този орган да се ръководи на ротационен принцип от петимата му членове – всеки един по една година всеки, като редът на председателстване да се дефинира с чоп.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР