Токсични проби в Турция, богат улов на чернокоп у нас

...
Токсични проби в Турция, богат улов на чернокоп у нас
Коментари Харесай

Има ли тежки метали в Черно море? Рибари настояват за редовен мониторинг

Токсични проби в Турция, богат улов на чернокоп у нас

Рибари упорстват за постоянен мониторинг на водата в Черно море, откакто учени от Турция са открили несъразмерни равнища на тежки метали. В репортаж за ЕuroNews Bulgaria от рибарско населено място Ченгене скеле кореспондентът Елена Танева разкри, че въпреки в българските териториални води да няма тежки метали, нашите риболовци и еколози са разтревожени поради замърсяването с пластмаси и с азотни торове. 

Учени от Черноморския механически университет в Турция са открили токсични проби в техните териториални води.

У нас, мониторинг на водата редовно правят от Басейнова дирекция, а тревожни данни няма. А през последните два месеца риболовците се похвалиха с богат улов на паламуд и чернокоп. Опитните риболовци обаче споделят с паника, че водите са нечисти.

„ Променя се миграционния път на рибата, трансформира се миграционната памет и има инвазивни типове, които по всяка възможност въздействат по някакъв метод. Отдавна изчезна черноморската скумрия, само че в общи линии това е. Това е един от малко малко добър, естествен сезон “, разяснява кметът на рибарското населено място Ченгене скеле Димитър Янчев.

Рибарите желаят и мониторинг на Черно море, като съгласно тях замърсители са товарните кораби изхвърлящи найлони и пластмасови боклуци, както и изоставените мрежи от несъразмерен улов.

„ Водата на Черно море във връзка с непорочност се усъвършенства доста. Цялата индустрия по тези съветски реки които се вливат в черно море до Днепър, Днестър, там към този момент ги няма тези индустрии които замърсяват. Останаха замърсяването от торенето по поречието на реките, азотния тор най-много който насърчава цъфтенето на фитопланктона, само че от дълго време не сме следили цъфтенето на планктона и неналичието на О2 във водата “, изяснява рибарят Димитър Янчев.

Със спазването на разпоредбите по риболовната активност в Черно море и сладководните басейни предстоящо се занимава Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури у нас. Димитър Петков е дълготраен контрольор в организацията, чието занимание обаче е и гмуркането. 
 
„ Според мен не са станали по-малко пластмасите. Наблюденията ми са че, в противен случай, значи пластмасата е огромен проблем. Има направени проучвания в тази тенденция, микропластмаса има на всички места, т.е. тя се разгражда и по един или различен метод влиза в хранителната верига “, споделя той.

Изпълнителната организация работи в тясно съдействие както с Басейнова дирекция, по този начин и районната екоинспекция и морска администрация. А за тежки метали в съществуването на българските териториални води няма.

„ Мидите са главния филтър на водата, Те пък са храната на рапаните. Някакво индиректно наблюдаване имаме върху качеството от там, т.е. върху компании, които вършат експорт на рапани и на други модифицирани храни от водни организми. Тези компании наложително вършат разбор за тежки метали “, прибавя инспекторът от ИАРА.

„ Износителките за рапани, последните им проучвания са мисля от 2021-ва година, всичко е в нормата. Това не значи че не са засечени като първокласен разбор, т.е. има съществуване, само че на всички места те са в нормите “, сподели още Димитър Петков.

У нас обаче местата за мидени ферми са лимитирани и не са доста. А условията за основаването и стопанисването на такава плантация съгласно разпоредбите на европейския съюз са доста и постоянно утежняващи за тези които се занимават с този бизнес.

А в сектора са безапелационни, че до идването на обичания за риболовците празник Никулден, прясна риба и вкусни морски специалитети ще има и тази година.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР