Токио вече подаде сигнал апаратът да бъде приспан до 15

...
Токио вече подаде сигнал апаратът да бъде приспан до 15
Коментари Харесай

Последната снимка на японската лунна сонда SLIM

Токио към този момент подаде сигнал апаратът да бъде приспан до 15 февруари
Японската галактическа организация получи последната фотография от своята лунна сонда SLIM. Следващите две седмици апаратът ще бъде в латентен режим, с цел да пести ограничавания запас на батериите си.

SLIM, кратко от " Smart Lander for Investigating Moon ", закова прецизното си кацане на ръба на кратера Шиоли на 19 януари, макар проблемите с мотора, които го накараха да кацне с носа надолу. В резултат на това слънчевите кафези на галактическия транспортен съд са обърнати на запад и не могат да получат предстоящите равнища слънчева светлина.

Японската организация за аерокосмически проучвания (JAXA), която ръководи SLIM, прекара последните дни в сканиране на близката лунна повърхнина с многолентовата камера (MBC) на галактическия транспортен съд, с цел да научи за нейния състав.

MBC е планиран да открива следи от минерали посредством анализиране на светлинните сигнатури или спектрите на отразената слънчева светлина.

За да може сондата да се разсъни още веднъж обаче, нейната електроника би трябвало да издържи на екваториалните лунни нощни температури от към минус 130 градуса по Целзий.

Но без значение дали SLIM се разсънва или не, галактическият транспортен съд е постигнал цялостните си и разширени цели на задачата посредством реализиране на точно кацане, разрастване на двойка дребни роувъри и демонстриране на тяхната оперативна съгласуемост и приемане на благосъстояние от научни данни.

" Въз основа на огромното количество данни, които получихме, ние продължаваме с разбори за идентифициране на скали и оценка на химичния състав на минералите, което ще помогне за разрешаването на мистерията за произхода на Луната ", споделят от JAXA.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР