Токио ще разполага със система за движение на автономни автомобили

...
Токио ще разполага със система за движение на автономни автомобили
Коментари Харесай

Нещо уникално ще се случи в Токио през 2020 г.

Токио ще разполага със система за придвижване на самостоятелни коли за Олимпиадата през 2020 година Това е заложено в икономическата тактика на японското държавно управление, оповестява Reuters.

Предложението е част от повсеместен пакет от ограничения и политики, които имат за цел да подтикват стопанската система в Страната на изгряващото слънце и да насърчат вложенията в областта на високите технологии. Финалният план на тактиката би трябвало да е подготвен до края на месеца, написа още изданието.

Тестовете на системата за придвижване на самостоятелните транспортни средства по улиците се чака да започват още тази година. Целта е до 2020 година, когато страната ще бъде хазаин на Летните олимпийски игри, Токио да може да предложи услугата на безпилотни транспорти по улиците. До 2022 година механизмът би трябвало да влезе и в комерсиална приложимост.

Икономистите виждат голям капацитет в самостоятелните возила и технологиите, свързани с изкуствения разсъдък, защото те могат да оказват помощ на стопанската система да се оправи с най-тежките си проблеми - застаряващото население и намаляващата работна мощ.

До този миг обаче японските компании изостават от своите китайски, американски и европейски съперници в създаването на тези нововъведения.

Икономиката на Япония записва спад през първите три месеца на тази година, с което прекъсна поредицата от осем тримесечия на растеж. Това беше най-дългата положителна серия от 1980 година насам.

Откакто пое ръководството на страната през 2012 година, министър председателят Шинзо Абе реализира някои значими промени, които помогнаха за включването на повече дами в работната мощ, понижиха разликата в заплащането сред чиновниците, наети на трудов контракт и самоосигуряващите се, покачиха туристопотока към страната и отвориха по-широко вратите за импорт на фрагменти от чужбина.

Тазгодишната икономическа тактика на държавното управление обаче се концентрира в доста по-голяма степен върху технологиите и регулациите, които ще бъдат облекчени в интерес на бизнеса. За японските университети пък ще стане по-лесно да провеждат специалности в така наречен " мултидисциплинарни посоки ", които са нужни за образованието и работата с изкуствен интелект, написа още Reuters.

В икономическата тактика участват и забавни планове от сферата на енергетиката. Япония възнамерява основаването на така наречен виртуални електрически централи, основани на облачните технологии, до 2022 година Системите от този вид свързват по-малките производители и снабдители на електрическа сила, позволявайки им да работят като една обща по-голяма единица, което води до икономисване на разноски.

Ползите от сходно съдействие са явни, само че до този миг японските енергийни компании нямаха интерес да вършат огромни вложения в тази посока, защото регулациите не им позволяваха да употребяват цялостния потенциал на технологията.

Сега това е на път да се промени и те към този момент ще могат гладко да " транспортират " сила по цялата електрическа мрежа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР