Тодор Гълъбов е главен готвач в CAVEA Roman Stadium Lounge,

...
Тодор Гълъбов е главен готвач в CAVEA Roman Stadium Lounge,
Коментари Харесай

2 апетитни рецепти за коледната трапеза от шеф Тодор Гълъбов

Тодор Гълъбов е основен готвач в CAVEA Roman Stadium Lounge, най-новото украшение в центъра на Пловдив. На 34 години, от Пещера. От 12 година живее в Пловдив. Женен, има щерка на 6 година От 15 година се занимава с готвене и не мисли да стопира. Постоянно се интересува и се учи да бъде по-добър в това, което прави. Обича да вижда насладата в очите на хората от добре приготвената храна. Любимите му подправки са розмаринът, мащерката и девесилът. Специално за читателите ни майсторът показва две апетитни предписания за коледната маса.

Капама в глинен гювеч

Капамата е охолно зимно ядене, приготвено с доста и разнообразни типове месо, богато на усет и аромати. Типично зимно предложение, защото съществена съставка от рецептата е киселото зеле. Капамата постоянно се появява на коледната празнична софра. 

Необходими са ни:

500 г свинско месо
500 г телешко месо
500 г сурова наденица
3 обезкостени пилешки бутчета
200 г сланина
1 огромна кисела зелка
1 1/2 чаена чаша ориз
3 бр. дафинов лист
2 ч.л. червен пипер

Първата стъпка е да нарежем зелката на ситно. След това на дъното на глинен гювеч подреждаме 3 слайса сланина. Започваме да редим част от киселото зеле и една шепа ориз. Поръсва се с половината от подправките. Подреждаме половината от месото и половината наденица. И по този начин продължаваме да редим всички съставки на пластове. Заливаме с 2 чаени чаши зелев сок и затваряме капака на гювеча. Печем на 160 градуса за към 5 часа. Да ви е сладко!

Печена дюля с крем от маскарпоне, поднесена с топка сладолед шам-фъстък

Печената дюля е прелестен десерт, с който можем да посрещнем коледните празници.

Необходими са ни:

10 дюли
400 г захар
500 мл алено вино
2 пръчки канела
10 бр. карамфил
250 мл кока-кола
200 мл сладкарска сметана
200 г маскарпоне

Първата стъпка е да измием дюлите и да ги разрежем на две през средата. Издълбаваме с нож междинната част на дюлята. Редим плодовете в тава, поръсваме ги със захарта и по-късно прибавяме виното, колата, карамфила и пръчките канела. Печем в загрята на 160 градуса фурна за 1 час, като на половината от времето обръщаме дюлите. Прецеждаме сока от готовите дюли, който ще използваме по-късно. През това време разрушаваме сметаната с миксер и прибавяме маскарпонето. С готовия крем вършим розичка с пош върху дюлята. Поливаме със соса и сервира с топка сладолед шам-фъстък. Бон апети!

Още забавни текстове на празнична тема четете в - последното от профилираните ни издания за 2022 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР