Точно три месеца след опустошителните земетресения в съседна Турция е

...
Точно три месеца след опустошителните земетресения в съседна Турция е
Коментари Харесай

Три месеца след земетресението: Новите сгради ще са максимум на четири етажа

Точно три месеца след опустошителните трусове в прилежаща Турция е взето решение новите здания в единайсетте наранени провинции да са най-много на четири етажа, като ще се вземат превантивни ограничения против трусове при градежа им. Това споделиха за bTV общинските управляващи в Кахраманмараш.

Столицата на Хатай – Антакия, е обезлюдена. А в по-малките обитаеми места край Къръкхан палатките и контейнерите от гражданската отбрана към момента не са достигнали до хората . За да не останат на улицата, работодателите им ги подсигуряват. Разположени са отвън обитаемоте места. Там обаче липсват хигиенични условия, а децата не посещават учебно заведение.

Трусовете не престават

Както в останалите наранени места, в Антакия и в Кахраманмараш също има хора в палатки, тук-там и в жилищни контейнери, които са доставени от страната.

От два месеца Гюлдане Доан живее в един подобен резервоар с още шестима души от фамилията си . Тук получават всичко належащо за живот, даже има и работа за децата ѝ. Освен подслона, фамилията получава и два пъти финансова поддръжка от страната - над 20 000 турски лири.

„ Не желаеме пари, а нов дом. Не можем да забравим земетресението. Загубихме си домовете, нещата ни са разхвърлени, всичко, което от деца сме градили, се разпадна “, споделя Гюлдане Доан.

Специалните пратеници на bTV - Бесте Сабри и операторът Огнян Кръстев, описват за живота след ужаса

Еюп Коркмаз губи бизнеса си след земетресението. Без работа е към този момент три месеца. Сега общината е осигурила 68 пазари в Кахраманмараш, където хора като него стартират бизнеса са си отначало . „ Ще мине време, до момента в който стартираме да живеем обикновено “, споделя Еюп Коркмаз, който продава дюнери.

„ Икономиката стартира да се разсънва. Нови домове хората ще получат до година “, отбелязва и Бейтулах Гонджа, шеф на дирекция в община Кахраманмараш.

Жилищните контейнери в провинцията Кахраманмараш са към 10 000.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР