Точно сега се усеща липсата на онези 20 млн. лв.,

...
Точно сега се усеща липсата на онези 20 млн. лв.,
Коментари Харесай

Станислав Младенов: Държавата трябва да осигури допълнително финансиране по процедурата за „Технологична модернизация“

Точно в този момент се усеща неналичието на тези 20 млн. лева, които Даниел Лорер лиши от безвъзмездната помощ в Плана за възобновяване и резистентност и ги пренасочи към финансовите принадлежности, разяснява членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия – София

Държавата би трябвало да се опита да обезпечи в допълнение финансиране на процедурата за „ Технологична рационализация “ по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). Това съобщи икономическият специалист и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия – София Станислав Младенов. Той добави, че тъкмо в този момент се усеща неналичието на тези 20 млн. лева които Даниел Лорер от „ Продължаваме промяната “ лиши от безвъзмездната помощ в ПВУ и ги пренасочи към финансовите принадлежности до момента в който беше министър на нововъведенията и растежа в постоянното държавно управление на Кирил Петков предходната година.

„ За този проблем ние, от Българска социалистическа партия, първо предупреждавахме, а по-късно доста ясно и изрично декларирахме, че последната промяна на ПВУ, направена от държавното управление на „ Продължаваме промяната “ ощетява дребния и междинен бизнес в България, разяснява Станислав Младенов. – В момента нашите опасения и изказвания се удостоверяват от обстоятелствата. По първата процедура от ПВУ, която беше ориентирана към бизнеса – тази за софтуерна рационализация, ползата беше голям. По нея бяха заделени 260 млн. лева, които бяха разпределени по браншове. Тези средства се оказаха извънредно незадоволителни за интереса, който имаше към програмата. От 2500 юридически лица, които са кандидатствали, утвърждение са получили малко над 950. А броят на останалите в аварийния лист компании е общо 1115! С тези пренасочени 20 млн. лева можеше да бъдат подкрепени безплатно още към 100 български предприятия. А в този момент тези средства са в банките и ще бъдат отпускани под формата на заеми на същия този бизнес, който се чуди по какъв начин да оцелява и минимум му е належащо да натрупа заеми или да задлъжнява в допълнение “.

Станислав Младенов добави, че „ Технологична рационализация “ е първата отворена процедура след пандемията, която е ориентирана към действителни вложения, а не към подкрепяне, в „ Преработващата индустрия “. Този бранш в редица документи е посочен като предпочитан за българската стопанска система.

„ Резултатите от извършения асортимент допускат страната да постави доста огромни старания в посока обезпечаване на в допълнение финансиране за тази стратегия, разяснява Станислав Младенов. – Това значи обезпечаване на спомагателен финансов запас за застраховане на тези претенденти от аварийния лист, които имат забележителен брой точки, само че на са измежду утвърдените. Казвам всичко това с ясното схващане, че наддоговарянето е извънредно сложен развой, когато става дума за ПВУ. Но тъкмо в този миг страната би трябвало да съобщи ролята си в поддръжка на личната й стопанска система. Защото досега виждаме, че страната е най-вече координатор на помощи за бизнеса. Но не виждаме страната да има целенасочена и фокусирана политика във връзка с целеви вложения в личните й стопански субекти “.

Икономическият специалист на Българска социалистическа партия – София уточни и връзката на подпомагането на бизнеса от страна на страната с повишаването на приходите на жителите. „ Когато приказваме за покачване на заплатите, би трябвало да имаме поради, че те са функционалност на продуктивността на труда в предприятията, изясни Младенов. – А продуктивността на труда в предприятията от индустрията се реализира единствено и само посредством софтуерна рационализация и вложения в нов актуален машинен парк. Точно това ще направи българската стопанска система конкурентоспособна “.

Станислав Младенов изясни, че с положително прогнозиране и менажиране недостигащите средства за процедурата за „ Технологична рационализация “ може да бъдат обезпечени. Това значително сега зависи от работата на вицепремиера по ръководство на европейските средства в служебния кабинет Атанас Пеканов и от неговия екип от централното координационно звено. „ В Плана за възобновяване и резистентност са заложени планове, които е извънредно мъчно, да не кажа невероятно, да бъдат осъществени. Средствата за тях може да бъдат пренасочени за претендентите по процедурата за софтуерна рационализация. И тук е огромната роля на страната, която би трябвало ловко да координира и менажира този развой “, разяснява той.

Членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия – София добави, че в годишния проект на Министерство на нововъведенията и растежа е заложено пускане през второто тримесечие на 2023 година на процедура по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ за софтуерна рационализация в фамилни предприятия. „ За да бъде насърчаван капиталовият интерес и да не се губи капиталовата стъпка, тази процедура би трябвало час по-скоро да бъде открита, съобщи Младенов. – Изграждането на фотоволтаици и енергийните помощи са потребни, само че е доста значимо страната да бъде деен участник и главно стимулиращо звено във веригата за вложения на предприятията в технологии “.

Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР