Точно преди да хлопне кепенците за лятната ваканция, прокурорската колегия

...
Точно преди да хлопне кепенците за лятната ваканция, прокурорската колегия
Коментари Харесай

Франтишек - път към висшето прокурорско общество

Точно преди да хлопне кепенците за лятната почивка, прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет гласоподава значимо кадрово решение - Димитър Франтишек Петров да оглави Специализираната прокуратура. Това предопределение остана в сянката на процедурата за избор на основен прокурор. Но спецпрокуратурата е значимо звено в системата и въобще не е без значение кой ще я управлява. Това е институцията, натоварена да проверява проведената престъпност и корупцията по високите етажи на властта и която в последните месеци влиза от скандал в скандал. Последният е величествен - разгласяването на персоналните данни на хиляди прокурори и следователи. Както и тези на основния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и медийния магнат, милионер и народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски. В понеделник Висш съдебен съвет се събра изключително, с цел да върне досегашния началник на КПКОНПИ Пламен Георгиев в спецпрокуратурата, с цел да стане вероятно заместител на Франтишек.

Но спецпрокуратурата се оказва супертрамплин за кариерно развиване в държавното обвиняване. Предишният й началник Иван Гешев първо стана зам. основен прокурор, а в този момент е единствен претендент за основен прокурор. И по всичко проличава, че той ще е идващият началник на държавното обвиняване. Франтишек води и подписката за поддръжка на Гешев, събрана от спецпрокуратурата. После неговият избор за началник мина като репетиция за избора на Гешев. Единствената разлика е, че първият се случи в прокурорската гилдия, а вторият ще бъде изработен от пленума на съвета. По време на чуването му действителен спор нямаше. Накрая всички членове на колегията като един гласуваха за него. Така на практика прокурорът Франтишек

 

съумя да прескочи бариери, които преди този момент го спъваха

 

Досега той не е класиран с конкурс за прокурор на окръжно равнище, каквато е специнстанцията. Но пък нищо чудно Гешев да го направи собствен заместител, когато стане основен прокурор.

Франтишек е приключил е право през 2000 година в Нов български университет. Преди да влезе в правосъдната власт, е бил юрист във Висшето строително учебно заведение " Любен Каравелов " в София, 20 дни е бил и помощник в " Боду " ООД. В биографията му има и една година като юрисконсулт в столичния регион " Възраждане ". Влиза в системата през 2002 година като следовател в Силистра, където изкарва 2 години. После се трансферира в столичното разследване. От 2006 година е областен прокурор. Така до 2011 година, когато бива командирован в основната Софийска градска прокуратура. И прекарва 7 години там. После го командироват и в спецпрокуратурата за 19 дни, преди да й стане зам.-шеф през март 2018 г. След като Гешев стана зам. основен прокурор, Франтишек стана краткотраен началник на спецобвинението, откъдето се прицели и в поста на титуляр.

Командироването в правосъдната власт от много време се употребява като прийом за държане на магистрати в послушание. Затова командировките, изключително дългите, които не са прекратени и след извършени състезания за запълване на местата, постоянно будят съмнение.

 

Жената до него също има шанс с кариерния трамплин

 

През октомври 2016 г. Борислава Изполджийска е класирана първа в състезанието за единственото място за прокурорски асистент в Софийската градска прокуратура. (Помощничеството е едно от звената, където процъфтява шуробаджанащината в правосъдната система.) През 2018 година дамата се явява на конкурс за младши прокурор, само че не е класирана, демонстрират още онлайн регистрите. Според източници на " Сега " Изполджийска е трансферирана като асистент във висшата прокуратурата, с цел да няма спор на ползи. На 31 юли " Сега " прати въпроси до пресцентъра на прокуратурата, както и до Румяна Арнаудова, говорителката на основния прокурор, в коя прокуратура е асистент сега Изполджийска и дали е имало конкурс преди назначението й там. Както нормално се случва по тематики, неуместни за прокуратурата, отговори по този начин и не пристигнаха.

През март 2018-а Димитър Франтишек Петров е осъден от шефката си Емилия Русинова с превръщане на внимание поради закъснение по едно дело. Заповедта й е анулирана от съда, който приема, че заповедта не е стимулирана и по този начин правото на отбрана на санкции е нарушено. Преди това през юни 2017 година той е осъден със забележка от административния си началник, само че през септември същата година Висш съдебен съвет анулира наказването. 

Франтишек се прочу напролет на 2017 година, когато уеб сайтът " Биволъ " заяви, че той е 

 

блъснал деветокласник, който го е прередил на опашката

 

пред учебна лавка. Тогава нямаше публична реакция от прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров разяснява проблема, преди Франтишек да бъде избран за краткотраен началник на спецпрокуратурата. " Няма никакви учредения да се одобри, че Димитър Петров няма качествата краткотрайно да управлява тази прокуратура. Публикации в избрани медии, касаещи негови действия, които други медии са съобщили, не дават отговор на истината. Те са подчинени на цели, може би свързани с процесуалното държание на притежателите на тези медии. Това е същинската причина за зародилата акция против Димитър Петров ", сподели Цацаров, представен от lex.bg.

Като командирован в градската прокуратура Франтишек има шанс със инцидентното систематизиране на делата и получава някои знакови. През 2015 година той отхвърля да образува следствие против Делян Пеевски по сигнал за набеждаване, подаден от Георги Христов - един от тримата арестувани през юни 2014 година и упрекнати в опит за ликвидиране на Пеевски. Разследването за приготовление на атентат беше прекъснато поради липса на доказателства.

С неразбираеми претекстове Франтишек

 

приключи и разследването за изтеклите записи от аферата " Яневагейт "

 

" Кое наричате “Яневагейт ” - това, по което Владимира Янева бе наказана на три инстанции по мой обвинителен акт, писан дружно с колежката Димитрова от Софийската градска прокуратура, или диалога сред двете дами Янева и Ченалова? Според мен всичко е написано в постановлението ми за преустановяване на досъдебното произвеждане (за диалозите, б.а.) Мотивът - по направените записи бе назначена експертиза, която откри, че те са манипулирани, подреждани, скъсявани и удължавани. Това не са истинските записи. Това не съумя да се наложи в обществото, тъй като тези, които пуснаха записите в общественото пространство, явявайки се като очевидци, не ги показаха персонално ", разяснява преди седмица в " 24 часа " Франтишек.

Колкото до частта от " Яневагейт ", с която прокурорът се хвали, по обвинителния му акт срещу някогашния началник на " Вътрешна сигурност " в Министерство на вътрешните работи Тодор Костадинов и някогашния началник на Софийския градски съд Владимира Янева, равносметката е санкция за Костадинов за компютърно закононарушение и година условно за Янева единствено по едно от обвиняванията за давани позволения за СРС. По останалите си обвинявания двамата бяха оправдани.

Той се явяваше като прокурор и по делото за данъчни закононарушения против шефа на " Софарма " и издател на опозиционния сайт " Клуб Z " Огнян Донев. То приключи с оправдателна присъда на първа инстанция.

В същото си програмно интервю Франтишек дава обещание спецпрокуратурата да резервира стила си. А той най-добре може да се илюстрира с акцията срещу кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева през април 2018 година Франтишек 

 

беше дружно с шефа си Иван Гешев и по време на показния арест

 

на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Двете бяха наказани на първа инстанция, само че съдът написа в претекстовете си, че по време на ареста е била нарушена презумпцията за невинността на Иванчева, която е обезпечена от националното и европейското законодателство. Нарушението е, че тя е взела участие в следствените дейности с белезници, както  " публичността на нейното оковаване с белезници зад тила ѝ ". " Това е фрапантно нарушаване на презумпцията за непорочност ", одобри съдът. А Иванчева заведе дело в Страсбург и евентуално данъкоплатците ще покрият солено обезщетение поради дейностите на проверяващите.

Спецпрокурорът беше на първа линия и наскоро по време на претърсването в офисите на компаниите на съиздателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев.
 

Народоосвободителна въстаническа армия ЗВЕЗДА

С акцията в " ТАД груп " на спецпрокурорския хоризонт изгря нова звезда - на Евгения Станкова. Тя следи следствието за кибертероризъм за хакването на Национална агенция за приходите и се прочу в последните дни с тайната доктрина, че обвиняемите са хакнали сървъра на пръскачките пред Народното събрание. Оказа се, че градинките пред Народното събрание се поливат на ръка с маркуч. 

Станкова е редови прокурор в Специализираната прокуратура от март. Преди това е работила в Софийската районна прокуратура, като през 2017 г. е наградена от основния прокурор Цацаров със служебна признателност. През 2016 г. е командирована от него в профилираното обвиняване.

Тя е част от делегация от трима български обвинители, посетили Русия през май 2019 г., разкри " Дневник ". Групата е водена от Гешев, тогава началник на спецпрокуратурата. Третият прокурор в нея е Детелин Георгиев.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР