Точно две седмици изминаха от шоковото поскъпване на горивата по

...
Точно две седмици изминаха от шоковото поскъпване на горивата по
Коментари Харесай

Цената на петрола се срина до старите си нива, какво се случва с цените на горивата в България?

Точно две седмици изминаха от шоковото повишаване на горивата по бензиностанциите, само че какво се промени оттогава? Огромните опашки се извиха в цялата страна на 2 март, а бензинът и дизелът доближиха стойности от съвсем 3 лв.. Масовата нервност и презапасяване, подбудена от страха за дефицит на гориво и покачване в цените бързо се трансфораха във водеща тематика във всички медии и обществени мрежи.

Справка със уеб страницата fuelo демонстрира, че цената на петрола на международната борса тогава се търгуваше за 103,89 Щатски долар барел . Последваха няколко дни на повишаване, чийто пик беше регистриран на 9 март - 128,46 $/барел . От тогава цената на петрола последователно стартира да се намалява с всеки минал ден. Към днешна дата, черното злато на международната борса е 102,86 $/барел , което е даже по-ниско от деня, в който стартира шоковото повишаване.



Какво се случва обаче с цените по родните бензиностанции?



Моментално след повишаването на черното злато, всички български бензиностанции внезапно покачиха цените, въпреки да се твърди, че България има ресурси и по бензиностанциите към момента се продава от остарялото гориво, преди повишаването.

Ако още веднъж създадем бърза информация ще открием, че през последната седмица, макар срутва в цената на петрола в международен мащаб, родните бензиностанции не реагират на обстановката. За последната седмица, дизелът в България е скочил с 8 стотинки или 2.08% . Най-масовият бензин А95 също е повишил цената си с 8 стотинки, което са 2.83% . При пропан-бутана покачването е с 2 стотинки, което са 1.27% . И при трите горива, наклонността е за повишаване, което естествено е надалеч от безусловно всякаква логичност. Поскъпването на горивата лавинообразно покачва и цените на безусловно всички артикули и разумно инфлацията в България доближи двуцифрено число. Според данните от Националния статистически институт цените на стоките у нас са нарастнали с 10%, по отношение на февруари 2021 и не е нужно да си математик, с цел да прогнозираш, че цифрата ще продължава да пораства.

Тук следва и разумният въпрос, който е съвременен напоследък „ за какво господин министър”?

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР