Точна сума за размера на потребителската такса при прегледа при

...
Точна сума за размера на потребителската такса при прегледа при
Коментари Харесай

Николай Брънзалов: Не сме съгласни да се върши социална дейност за сметка на лекарския труд



Точна сума за размера на потребителската такса при прегледа при доктор не е посочена. Не сме съгласни да се прави обществена активност за сметка на лекарския труд. Това сподели общопрактикуващият доктор Николай Брънзалов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари, в ефира на БТВ.

„ Беше решено потребителската такса да е 1% от минималната работна заплата. Това е един маркер, който да ни ориентира и който за нас е справедлив “, изясни той.

По думите му проблемите са доста, а напрежението в съсловието пораства. „ Голяма част от пациентите са освободени от потребителска такса на база нормативен акт. Пенсионерите заплащат 1 лев, а разликата посредством Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите, по-късно със закъснение от 4 месеца парите идват при нас “.

„ Аз не бих взел пари от доста хора, само че това не освобождава страната от нейните отговорности. За страдание няма огромна чуваемост “, означи доктор Брънзалов.

„ Когато пристигна пациент и той няма ТЕЛК би трябвало да заплати 1 лев, а 0,90 лева да ни преведе Национален осигурителен институт. Когато пристигна дете то е освободено от потребителска такса за сметка на лекарския труд. Един лев се дават от страната. Колегите, които имат повече деца в практиката си, може да си тръгне след края на работния ден и с празен джоб. Някои към този момент изнемогват. Педиатърът с нищо не е отговорен, че изповядва тази специалност. Това е високоспециализиран труд. Средната възраст на един доктор у нас е 58 години, показа общопрактикуващият доктор “, сподели доктор Брънзалов. Той уточни, че кабинетите им са обзаведени персонално от лекарите, заплащат и наеми. За да нямаме банкрутирали лекари, би трябвало страната да помогне.

Той добави, че от съсловието са за разговор. „ Не желаеме да вършим митинги, а да седнем и да се разберем “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР