То може да намали тежестта на увреждане на черния дроб

...
То може да намали тежестта на увреждане на черния дроб
Коментари Харесай

Кафето е вкусно и ароматно лекарство за диабетиците

То може да понижи тежестта на увреждане на черния дроб при пациенти с диабет вид 2, споделят специалисти. Това е доста значима вест за милиони хора с това заболяване, защото на процедура всеки с диабет вид 2 има известно увреждане на черния дроб.

А кой не обича кафе? 

Разбира се, този извод се дължи на извършено проучване от португалски учени от най-стария в Европа университет, този в град Коимбра. За болните с диабет вид 2 е типично общо затлъстяване и съответно – омазняване на черния дроб.

Официално всички знаем по какъв начин се назовава – неалкохолна мастна чернодробна болест. А с времето омазняването, затлъстяването на черния дроб може да докара до фиброза, по-късно до цироза и даже до рак на този значим орган. Подобни промени се случват и при прекомерна консумация на алкохол, само че механизмите на болестта са разнообразни. 

Неалкохолната мастна чернодробна болест постоянно предшества диабет, развивайки се при към този момент налично затлъстяване поради преяждане, користолюбие към въглехидратна и мазна храна и ниска физическа интензивност.

Затова затлъстяване, диабет, увреждане на черния дроб и висок холестерол са заплетени в едно кълбо от общи механизми на развиване на болестта. 

И ето, че толкоз обичаното на доста хора кафе може да понижи тежестта на неалкохолната мастна хепатоза при хора с наднормено тегло и диабет вид 2. Учените разкрили, че участниците в проучването, употребяващи повече кафе, имат по-здрав черен дроб. Съответно, те са по-малко склонни към фиброза – струпване на съединителна тъкан в черния дроб.

Вероятно всичко това е обвързвано преди всичко с кофеина, тъй като предпочитащите безкофеиново кафе не получават този „ бонус “. Важно в тази ситуация е това, че откривателите оценили използването на кафе освен посредством анкета на участниците в опита. Но те определили и резултата от кофеина, изследвайки урината им. Експертите напомнят, че в тази ароматна напитка има значително други потребни субстанции и преди всичко това са полифенолите и другите антиоксиданти.

А те на собствен ред понижават окислителния стрес в черния дроб.

Това също понижава риска от фиброза. И в допълнение – въздейства положително и на метаболизма на глюкозата, който неизбежно е нарушен при съществуване на захарен диабет. Т.е., всички тези субстанции също могат да облекчат тежестта на диабет вид 2. 

Гастроентеролозите също предлагат кафето на своите пациенти със затлъстяване. Според тях, резултатите от това ново проучване на най-стария европейски университет е било предстоящо ненапълно, защото преди време сходни заключения били получени в опити с лабораторни плъхове. 

Освен това би трябвало да се означи, че редица разработки през годините са потвърдили, че кафето изобщо е доста потребно за черния дроб и освен при диабетиците. Но съгласно някои експерти и в тази добра вест има „ капчица катран “.

Визирайки обстоятелството, че при доста хипертоници кафето покачва кръвното налягане, а диабетиците постоянно страдат и от хипертония, изобщо тя е непрекъснат съставен елемент на така наречен метаболитен синдром.

Така че някои пациенти не могат да се възползват от тази ароматна рецепта. И не на последно място се показва, че за справяне с проблематичната мастна хепатоза съществена роля играе физическата интензивност, както и вярното хранене, с понижаване количеството мазнини в менюто.

Яна БОЯДЖИЕВА


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР