ткриха 16 756 тона отпадъци, от които 7 756 тона

...
ткриха 16 756 тона отпадъци, от които 7 756 тона
Коментари Харесай

7 756 тона опасни отпадъци бяха открити в 4 области

ткриха 16 756 тона боклуци, от които 7 756 тона - рискови, при огледи в 4 области.

Проверката е била по отношение на следствие против незаконна група от 11 души, измежду които Атанас Бобоков, Пламен Бобоков и Красимир Живков, някогашен зам.-министър на околната среда и водите, оповестиха от прокуратурата.

Отпадъците са открити в землищата на обитаеми места в четири области.

В землището на Червен бряг (в силажна яма) и в село Рупци (в септична яма) били загробени общо 396 тoна рисков боклук, в землището на Лом - 501 тона, в Плевен - към 5000 тона, в землището на Шумен - 751 тона. В землището на кв. „ Кремиковци” в София са открити 1108 тона рисков боклук.

Съгласно настоящото законодателство, всяко сдружение, което генерира рисков боклук, е длъжно в границите на една година да го изнесе отвън страната или да го съобщи за краткотрайно предпазване на друго българско сдружение, притежаващо позволение за следваща преправка и оползотворяване на отпадъка.

За да внесе рисков боклук в България обаче, сдружението би трябвало да има издадена нотификация и да получи единодушие от Министерство на околната среда и водите на Република България, според Регламент №1013/2006г./ЕО/. От събраните към сегашния миг доказателства се открива, че обвиненият Красимир Живков е почнал да отхвърля издаването на такива известия и сдруженията, генериращи рисков боклук са били принудени да го предават за предпазване на избрани от него сдружения, които имат позволение да съхраняват подобен боклук на територията на страната.

От схемата се е възползвало и следеното от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков сдружение „ Монбат Рисайклинг “ ЕАД.

Дружеството е имало построена рециклираща фабрика в Монтана, където се преработват сярно-кисели батерии. В резултат на това оползотворяване се получават въпросните рискови боклуци, така наречен полиетиленов сепаратор, който остава след обработката на акумулаторните акумулатори и не предстои на спомагателна приложимост и би трябвало да се съхранява при специфични условия.

От събраните досега доказателства е открито, че един от обвинените е записал фиктивни сдружения за запазване на рисков боклук, някои от които са били финансирани от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков.

В хода на следствието е открито, че на 25.01.2018 година е бил подписан контракт сред „ Монбат Рисайклинг “ ЕАД и едно от фиктивните сдружения за оползотворяване на боклуци с код 19 12 11* (полиетиленови сепаратори, получени от оползотворяване на амортизирани сярно-кисели акумулатори). В осъществяване на този контракт през 2018 година „ Монбат Рисайклинг “ ЕАД е доставило на сдружението 635,28 тона рискови боклуци. Още толкоз са доставени от „ Монбат Рисайклинг “ ЕАД на друго сдружение, а на трето - 1465,11 тона боклуци, които са рискови.

Дружества от група „ Монбат “, следени от Атанас Бобоков и Пламен Бобоков, регистрирани в Румъния, Италия и Сърбия са внесли на територията на страната огромни количества рискови боклуци, които били излъчени за предпазване на фиктивно записаните сдружения, които не са имали потенциал и благоприятни условия за предпазване и оползотворяване на боклуци, в това число и рискови.

До момента към наказателна отговорност по досъдебното произвеждане са привлечени 11 души. Те ще дават отговор за това, че в интервала от месец януари 2014 година до 28.05.2020 година на територията на Република България - област София, област Плевен, област Пловдив, област Русе, област Монтана, област Шумен, област Враца са взели участие в проведена незаконна група за да правят в съгласие закононарушения в страната.

Със съдействието на Евроджъст е основан взаимен екип за следствие сред Специализираната прокуратура и прокуратурата на Салерно, Милано и Флоренция в Италия. Наред с това е направена Европейска заповед за следствие до способената прокуратура в Република Румъния, която е призната от Дирекцията за следствие на проведена престъпност и тероризъм.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР