Тийнейджърка от Иран, която по-рано този месец изпадна в кома

...
Тийнейджърка от Иран, която по-рано този месец изпадна в кома
Коментари Харесай

Иранска тийнейджърка е в мозъчна смърт след като беше задържана за неправилно носене на хиджаб

Тийнейджърка от Иран , която по-рано този месец изпадна в кома след нахлуване от служители на реда поради на хиджаб, е в " мозъчна гибел ".

Новината оповестиха ирански държавни медии, представени от Ройтерс.

Преди месец 16-годишната Армита Гараванд се опита да влезе в метростанция в Техеран дружно с две свои приятелки. Момичетата са били пресрещнати от чиновници на, защото не са носели наложителната по законите на ислямската страна забрадка на главата (хиджаб). Гараванд е била нападната физически от служителите на реда и е изпаднала в безсъзнание.

Теократичната върхушка в Иран постанова ограничавания върху облеклото на дамите. Те са задължени по закон да покриват косите си и да носят дълги, необятни облекла. Нарушителите са изправени пред обществено неодобрение, санкции или арест.

В митинг против строгия ислямски дрескод обаче от ден на ден дами се появяват с непокрити коси на публични места като молове, заведения за хранене и магазини в цялата страна.

Инцидентът с Амита Гараванд се случи няколко дни след първата годишнина от гибелта на 22-годишната Махса Амини . Тя също беше за погрешно носене на хиджаб и умря при неизяснени условия в ареста през септември 2022 година

Смъртта на Амини провокира всеобщи митинги в Иран , по време на които, ранени или задържани. В резултат на демонстрациите през декември 2022 година иранските управляващи оповестиха, че. Въпреки това постоянно се появяват информации, че тя продължава да работи.
 Махса Амини. Погребението, което разпалва Иран против хиджаба  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

След случая с Армита Гараванд управляващите отхвърлиха момичето да е било засегнато при конфликт със чиновници, налагащи наложителния ислямски дрескод в метрото на Техеран. Тя обаче беше откарана в болничното заведение на военновъздушните сили край столицата, където беше в кома и под засилена полицейска защита от 1 октомври насам.

Сега управляващите се тормозят, че новината за мозъчната гибел на тийнейджърката може да още веднъж да съживи общонационалните митинги, провокирани от гибелта на Махса Амини.

По-рано тази седмица на Махса Амини посмъртно и на придвижването " Жени, живот, независимост " в Иран беше връчена премията " Сахаров ". Това е най-голямата премия на Европейския парламент за човешки права.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР