Титан определено е странен и мистериозен свят. Най-големият спътник на

...
Титан определено е странен и мистериозен свят. Най-големият спътник на
Коментари Харесай

NASA ще изпрати сонда на Титан през 2027 г. Ето къде ще кацне

Титан несъмнено е чудноват и тайнствен свят. Най-големият сателит на Сатурн е обхванат от мъглива атмосфера, която скрива плитки езера с течен въглеводород. Открай време учените се надяват да го изследват от близко. Ето за какво през 2027 година NASA възнамерява да изпрати “Драгънфлай “ (Dragonfly) - специфична сонда вид винтокрил - до Титан, която би трябвало да го доближи 7 години по-късно.

Космическият уред би трябвало да кацне върху дюните Шангри-ла край кратера Селк. Изследователите разказват този регион като „ незабравим от научна позиция “ – околност, която несъмнено си коства да се изследва задълбочено.

Ново проучване картографира шест съответни елементи от района, които по всяка възможност са покрити с пясъчни дюни и разчупена ледена повърхнина. Научният труд ще даде основа за бъдещи модели и хипотези, които ще могат да бъдат тествани след кацането на Dragonfly.

“ “Драгънфлай “ ще кацне на тропичен и изсъхнал район от Титан – един въглеводороден свят със студена и гъста атмосфера “, споделя планетарният академик Леа Бонфой от университета „ Корнел “ в Ню Йорк.

„ Понякога там вали течен метан, само че по-скоро наподобява на земните пустини – откриваме дюни, дребни планини и кратери. Проучваме деликатно мястото на кацане – неговата конструкция и повърхнина. “ Как? С помощта на радарни изображения, направени от сондата „ Касини “. Като ревизират по какъв тъкмо метод радарните сигнали се трансформират и се отразяват от разнообразни ъгли, откривателите могат да създадат обосновани догатки за това по какъв начин ще наподобява самият терен.

Тъй като изображенията на „ Касини “ са с резолюция от към едвам 300 метра на пиксел, екипът взима поради и други данни, събрани от „ Хюгинс “, който каца на юг от мястото, където се чака да се приземи “Драгънфлай “.

За момента огромна част от детайлите – да вземем за пример височината и формата на кратера Селк – са със напълно приблизителни стойности. Ето за какво до 2034 година ще би трябвало да бъдат осъществени голям брой разбори.

„ През идващите няколко години ще обърнем особено внимание на района към кратера Селк “, добавя планетарният академик Алекс Хейс от университета „ Корнел “.

„ Драгонфлай “ съставлява вентокрил – сходен на хеликоптер летателен уред, който (веднъж щом кацне на Титан) учените ще ръководят съвсем като известните комерсиални дронове. Той би трябвало да тежи към 450 кг и да разполага с осем ротора (диаметърът на всеки един от тях ще е към 1 метър).

Вятърът на Титан е слаб, а гравитацията – ниска. В тези условия оптималната скорост, която „ Драгонфлай “ се чака да развива, е 36 км/ч.

В доста връзки Титан е съпоставим със Земята. Ето за какво учените се надяват да научат повече както за нашата лична планета, по този начин и за този сателит на Сатурн.

“„ Драгонфлай “ най-сетне ще ни покаже по какъв начин наподобява този район, както и самият Титан “, добавя Бонфой.

Изследването е оповестено в Planetary Science Journal.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР