Тирове и автобуси минават стотици километри през България, без да

...
Тирове и автобуси минават стотици километри през България, без да
Коментари Харесай

Българската тол система се оказа пълна с гафове

Тирове и рейсове минават стотици километри през България, без да заплащат и стотинка пътни такси

Наричана от експремиера Бойко Борисов "печатница за пари " и "технологично знамение ", българската тол система се оказа цялостна с недомислия и гафове.

Това стана ясно на срещата на отрасловия министър Гроздан Караджов с транспортния бизнес, написа

В резултат на неприятно обмисляне на обсега на платените пътища приходите от тол такси са надалеч под упованията, а също така системата е с "полусляпа " - липсват задоволително рамки, камери и вградени в настилката датчици, което лимитира опциите за надзор над преминаващите тежки МПС-та - камиони и рейсове. Целта прословутата система за електронно събиране на такси за пробег бе да обезпечи задоволително пари за поддържане и развиване на републиканските пътища, облагайки повече транспортните средства, които най-вече разрушават асфалта.

Министърът на районното развиване уточни незнайни до момента данни за трафика и таксите, които самичък дефинира като смущаващи. Става дума за прави, които са доста натоварени, само че защото се водят второкласни, не попадат в обсега на тол системата и за прекосяването по тях тежките МПС-та не заплащат и стотинка.

Такъв е казусът с шосето през Прохода на Републиката – Хаинбоаз, където всеки ден минават приблизително 1500 камиона тежка категория (над 12 тона), 170 МПС-та с тегло сред 3,5 и и 12 тона и 52 рейса.

Маршрутът от Стара Загора до Пловдив през Карлово също разрешава прекосяване за тежкотоварния трафик, без да се заплати никаква такса (дневната натовареност по него е 104 рейса и близо 700 камиона с тегло над 3.5 т. И по шосето сред Кюстендил и Самоков на ден минават стотици тежки транспортни средства, които го избират пред автомагистрала "Тракия ", тъй като не се постанова да заплащат тол такси.

Общо 240 км сред Русе и Варна се минават интензивно от тежкотоварни коли, без да се заплати нито един лев, сочат още данните, изнесени от министър Караджов. Друг подобен интензивно употребен път за заобикаляне на първокласната мрежа и надлежно на тол таксите, е Враца – Оряхово.

И още един забавен факт - в цялата област Добрич има единствено 80 км пътища, които се водят първокласни и са обсега на системата за таксуване за изминато разстояние. Сред мощно амортизираните има даже третокласни пътища - като пътя ІІІ-108 (Петрич - Рибник).

Всъщност пътищата от по-нисък клас по принцип се проектират за по-лек трафик, а като се добави и неприятното качество на създаване и поддръжка, доста от тях са замязяли на юфка, изясни Караджов по време на полемиката с автотранспортния отрасъл.

"Слизането " на трафика от платените автомагистрали и първокласни пътища към безплатните пътища и това, че мощно натоварени прави са изключени от обсега на тол системата, тъй като се водят второстепенни, са измежду аргументите за ниските приходи от тол такси. За 2021 година приходите са били едвам 157 млн. лв. (а Бойко Борисов обещаваше милиарди) За съпоставяне приходите от винетки (те се заплащат за леките коли и са за време - примерно за година или за месец) са били двойно повече.

По време на полемиката представители на транспортния отрасъл също дадоха образци за странностите на българската тол система. Те описаха за зърновози мастодонти, които потеглят с 40 тона товар от порт Бургас, само че минават през "задния вход " - зад нефтохима, и заобикалят заплащането на тол такси. Няма ги датчиците, които трябваше да инсталирани в настилката на основни места, с цел да "ловят " камиони с наднормено тегло. И служебният министър Виолета Комитова обясняваше, че страната пропуща големи санкции, които би трябвало да се постановат поради неналичието на надзор за претрупани МПС-та, които са най-големите врагове на асфалта.

Паралели

По данни на Министерството на районното развиване тол таксите у нас са до 6 пъти по-ниски в съпоставяне със прилежащите страни. Например рейс категория Евро VI за пътешестване от Видин до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ заплаща 4 лева толтакса, а за правата София - Бургас - 7 лв.. В Сърбия за 331 км от границата с България до Белград същият рейс дължи 65.5 лв., а за 420-те км от Ниш до Суботица таксата е 77 лева

В Гърция за 178 км от Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата “ до Катерини се заплащат 34 лева Таксата за прекосяване на трасето сред Солун и Атина (480 км) е 153 лева На наша територия за същите километри тол таксата е 6 лева

Дискусията за размера на тол таксите и за обсега на платените пътища ще продължи.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР