Тирана. ПЕС смята за реалистично присъединяването през 2025 г. на

...
Тирана. ПЕС смята за реалистично присъединяването през 2025 г. на
Коментари Харесай

Сергей Станишев, ПЕС: След срещата в София е важно да стартират и преговорите с Албания и Македония

Тирана. ПЕС счита за реалистично присъединението през 2025 година на страните от Западните Балкани, които са изпълнили критериите за участие. Има исторически миг, не трябва да го пропущаме. След срещата на върха през май в София би трябвало да се ускорят договарянията, както и да започва преговорният развой с Албания и с Македония. Усилията в тази посока са стратегическа инвестиция за Европейски Съюз. В противоположен случай рискуваме дестабилизация на района, а оттова и на Съюза като цяло. Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев в Тирана, където продължава двудневната среща на европейските социалисти със страните от Западните Балкани. На нея участват левите министър председатели и водачи на партии в района, а хазаин е Еди Рама – министър-председател на Албания и водач на Социалистическата партия. Това оповестиха от пресофиса на Сергей Станишев .
„ Предизвикателства има и от двете страни. Необходимо е нашите съседи да създадат редица промени, а Европейски Съюз ще би трябвало да действа с повече членове. Европейска комисия излезе с шест начинания за икономическо и инфраструктурно консолидиране на страните от Западните Балкани, само че ние ще настояваме още на Европейкия съвет през юни те да добият компактност и конкретика “, добави Станишев.
В Стратегията, показана от Европейска комисия през февруари тази година, се показват главните цели пред страните от Западните Балкани за извършване на критериите за участие в Европейски Съюз. Сред тях са всеобхватни промени в основни области и съответни стъпки към добросъседски връзки. Като част от Стратегията, Комисията разгласи и шест водещи начинания в поддръжка на промените в района – подсилване на правилата на правовата страна, засилено съдействие в региона на сигурността и миграцията, увеличение на транспортните и енергийните връзки, усилване на поддръжката за социално-икономическо развиване, стратегия в региона на цифровите технологии, както и поддръжка за помиряването и добросъседските връзки.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР