Tinder е най-популярното приложение за запознанства в света, което се

...
Tinder е най-популярното приложение за запознанства в света, което се
Коментари Харесай

Защо половината потребителите на Tinder се чувстват неудовлетворени

Tinder е най-популярното приложение за запознанства в света, което се радва на към 75 милиона консуматори всеки месец. И до момента в който за мнозина то е късмет да се срещнат с нови хора и да стартират пълноценна връзка, за други то е източник на отчаяние и комплициране. Например, така наречен гоустване – когато в началото вълнуващи диалози необяснимо се заменят с възходяща тишина – става все по-често срещано. Сега ново проучване може да помогне да се изясни за какво се случва по този начин.

В изследване, извършено измежду 1387 консуматори на Tinder, половината от тях декларират, че не се интересуват от това да се срещнат с някого офлайн, до момента в който съвсем две-трети се оказват или женени, или към този момент във връзка.

Изглежда, че най-малко за доста хора онлайн запознанствата може да са се трансформирали в още една форма на обществена медия, която обезпечава разпръскване, развлечение и повишение на самочувствието. Това не значи, че няма хора, които желаят да излизат на сантиментални срещи – просто психическите претекстове за присъединяване в Tinder са доста по-разнообразни, в сравнение с се предполагаше до момента, и тези претекстове въздействат върху равнищата на задоволеност, които някой може да има вследствие от приложението и срещите, до които то е довело.

 El Beso (Pinacoteca de Brera, Milán, 1859)

Досега доста изследвания са изследвали потреблението на онлайн услуги за запознанства, само че малко от тях са обърнали особено внимание на удовлетвореността на потребителите им от срещите, които те (би трябвало да) улесняват.

„ Бях много изумен от това какъв брой малко са данните по отношение на какъв брой удовлетворени са хората от онлайн запознанствата като цяло и от офлайн срещите, до които те могат да доведат “, споделя в изказване доктор Елиас Абуджауд, клиничен професор по психиатрия и поведенчески науки и създател на проучването.

Абуджауд и сътрудниците му от Франция и Швейцария дават на англоговорящи консуматори на Tinder въпроси по отношение на мотивацията им да употребяват приложението; броя на съвпаденията и офлайн срещите, които са имали; статуса на връзката им; и селективността им при избора на сътрудници. Те са задали и въпроси, с които да оценят някои психически фактори, като да вземем за пример равнището на импулсивност, меланхолия, самотност и самокритика на индивида. Накрая участниците са помолени да оценят цялостната си задоволеност от приложението и от всички офлайн срещи, които са съумели да проведат.

Всички отговори са добити посредством онлайн въпросник.

„ Изненадващото е, че огромен % от тях, към половината, не употребяват приложенията, с цел да си намерят срещи “, изяснява Абуджауд. „ Което основава забавния въпрос за какво тогава някой ще прекарва цялото това време в приложение за запознанства, в случай че не се интересува от намирането на среща. “

Освен че търсят срещи или секс, наподобява, че доста консуматори влизат в Tinder за забавление, разпръскване и опит за повишение на позитивните страсти като метод за справяне с негативните.

Той и сътрудниците му откриват, че цялостната задоволеност от Tinder се прави оценка на към 2,39 по 4-степенна канара, а офлайн срещите се правят оценка приблизително на към 3,05 по 5-степенна канара.

Чрез особено създаден модел за машинно образование екипът съумява да оцени променливите, които предсказват удовлетвореността от приложението. Тези, които най-вероятно са довели до по-висока задоволеност, са включвали потреблението на Tinder по предопределение – за запознанства и другарство. Онези обаче, които са по-малко задоволени от приложението, са склонни да го употребяват като механизъм за справяне с отрицателните страсти или демонстрират психически качества като импулсивност или депресивни настроения.

„ Трябва да работите върху този вреден механизъм, като в същото време обърнете внимание и на това с какво тъкмо се пробвате да се справите посредством този механизъм “, прибавя той. „ Ако се окаже, че има фактически някакво психологичното заболяване, било то меланхолия, СДВХ, тревога или нещо друго, не желаеме то да остане недиагностицирано. Съществуват открити лекувания, които могат да бъдат доста ефикасни. “

Интересно е, че променливата, която наподобява предсказва най-високите равнища на задоволеност от офлайн запознанствата, е възрастта. Възможно е по-възрастните хора да имат по-малко опит с приложенията за запознанства и да подхождат към тях с по-реалистични упования и да са по-избирателни във връзка с своите сътрудници.

„ Мисля, че средностатистическият консуматор евентуално би могъл да се поучи от това изобретение и в резултат да остане по-доволен от опита си в онлайн запознанствата “, сподели Абуджауд.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР