Тина Търнър е родена на 26 ноември 1939 г. в

...
Тина Търнър е родена на 26 ноември 1939 г. в
Коментари Харесай

Болка, трагедия, триумф: Животът на Тина Търнър

Тина Търнър е родена на 26 ноември 1939 година в Нътбуш, щата Тенеси. Истинското ѝ име е Анна Мей Бълок.

Тя става известна в музикалните среди като една от беквокалистките на групата на брачна половинка си Айк Търнър, наречена " Kings of Rhythm ".

После става вокалистка на групата и семейство Търнър реализира комерсиален триумф с албумите " Fool in Love " и " It's Gonna Work Out Fine ", които влизат в класациите на Съединени американски щати при започване на 60-те години.

        Вижте тази обява в Instagram.                      

Публикация, споделена от Tina Turner (@tinaturner)

Живот с принудител, последван от шеметна кариера

Именно Айк Търнър трансформира рожденото име на половинката си на Тина Търнър - решение, което той взема без нейно познание, една от безбройните прояви на деспотичното му отношение към нея, показва Би Би Си. През годините музикалните триумфи на тандема са придружени от физическо и прочувствено принуждение от страна на Айк над Тина. В записките си от 2018 година, озаглавени " Моята любовна история ", Тина си спомня за контузиите, които е претърпяла по време на връзката им, споделя за побоищата и насилствения секс.

След като напуща най-сетне насилника Айк, Тина Търнър стартира солова кариера и се трансформира в една от най-големите и сполучливи поп и рок звезди на 80-те и 90-те години на предишния век с редица шлагери, измежду които " Let's Stay Together ", " Steamy Windows ", " Private Dancer ", " Golden Eye ", " I Don't Wanna Fight ", " It Takes Two ", " Typical Male ", " What's Love Got To Do With It ", " The Best.... " Участва и във кино лентата " Лудия Макс 3: Отвъд Клетката на гибелта “ през от 1985 година, в който звучи различен неин огромен шлагер - " We Don't Need Another Hero ".

През годините тя записва 9 студийни албума. Продава над 100 милиона копия от албумите си. Носителка е на 8 награди Грами. Тина Търнър влиза в Залата на славата на рокендрола през 2021 година като солов реализатор, откакто за първи път е включена там дружно с Айк Търнър през 1991 г. 

        Вижте тази обява в Instagram.                      

Публикация, споделена от Tina Turner (@tinaturner)

Намира щастието с Ервин Бах

В персонален проект Тина Търнър намира щастието с втория си брачен партньор, немския музикален управител Ервин Бах. Двамата стартират да се срещат в средата на 80-те години и се женят през 2013 година

        Вижте тази обява в Instagram.                      

Публикация, споделена от Tina Turner (@tinaturner)

Двойката заживява в Швейцария, като Търнър получава швейцарско поданство. През 2017 година Ервин подарява на Тина единия си бъбрек, откакто се открива, че тя страда от бъбречна непълнота.

Би Би Си напомня изявление на Тина Търнър за сп. " Мари Клер " през 2018 година в което тя споделя: " Хората считат, че животът ми е бил сложен, само че аз мисля, че е бил едно прелестно пътешестване. Колкото повече остаряваш, толкоз повече осъзнаваш, че не е значимо какво се е случило, а по какъв начин се справяш с него ".

        Вижте тази обява в Instagram.                      

Публикация, споделена от Tina Turner (@tinaturner)

Две от децата ѝ умират

През 2018 година Тина претърпява покруса със загубата на най-големия си наследник Крейг, който се самоубива. Той е дете на Тина от връзката ѝ с някогашния музикант от групата на Айк Търнър - Реймънд Хил. Другият наследник на Тина - Рони, чийто татко е Айк Търнър, умира от рак на дебелото черво през 2022 година Тя има и двама осиновени сина - Айк младши и Майкъл, които са деца на Айк от предходна връзка.

Историята на живота на Тина е пресъздадена в биографичен филм от 1993 година, озаглавен " What's Love Got To Do With It " (Какво общо има любовта с това), който носи на актрисата Анджела Басет номинация за " Оскар " за ролята ѝ на звездата. По живота на Тина е основан и мюзикъл, озаглавен " Тина: Мюзикълът ". Животът ѝ е в центъра и на документалния филм на HBO " Тина ", появил се през 2021 година ".

        Вижте тази обява в Instagram.                      

Публикация, споделена от Tina Turner (@tinaturner)

Музикална легенда

Сред по-младите звезди, които са били повлияни от Тина Търнър са Бионсе, Джанет Джаксън, Джанел Моне и Риана.

В последните години Тина Търнър страдаше от рак на червата и прекара инсулт, напомня Би Би Си.

По мотив гибелта ѝ, управител на Търнър от 30 години, Роджър Дейвис, съобщи: " Тина беше неповторима и забележителна естествена мощ със своята воля, невероятна сила и голям гений. От първия ден, в който я срещнах през 1980 година, тя вярваше изцяло в себе си. Страшно ще ми липсва ".

        Вижте тази обява в Instagram.                      

Публикация, споделена от Tina Turner (@tinaturner)

Светът скърби за Тина Търнър

Тина Търнър " проправи пътя за толкоз доста дами в рок музиката, черни и бели ", съобщи американската певица Глория Гейнър, която също стана известна през 60-те години на предишния век.

Почит на Търнър в обществените мрежи показаха също супермоделът Наоми Кембъл, баскетболната легенда Меджик Джонсън, актрисата Вайола Дейвис и певиците Кели Роуланд, Сиара и Деби Хари.

В Instagram Мик Джагър съобщи, че Търнър е била " вдъхновяваща, сърдечна, занимателна и великодушна " и му е пособия, когато е бил млад.

        Вижте тази обява в Instagram.                      

Публикация, споделена от Mick Jagger (@mickjagger)

Сър Елтън Джон, който в автобиографията си написа за разгорещените разногласия, които двамата са имали, до момента в който са се опитвали да работят дружно през 1997 година, съобщи, че тя е била един от " най-вълнуващите и наелектризиращи реализатори в света ".

Източник: Габриела Големанска/БТА
Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР