Тимъти Рей Браун, известен още като Берлинския пациент“ – първият

...
Тимъти Рей Браун, известен още като Берлинския пациент“ – първият
Коментари Харесай

Първият човек, излекуван от ХИВ, почина от рак

Тимъти Рей Браун, прочут още като „ Берлинския пациент “ – първият човек, оздравял от СПИН, умря от рак. Това оповестиха от Международното СПИН общество.

Браун влезе в историята на медицината и се трансформира в знак на вяра за десетки милиони хора, живеещи с вируса, пораждащ СПИН, когато бе оздравял преди повече от десетилетие.

Той живееше с рецидив на левкемия от няколко месеца и получаваше хосписна помощ в дома си в Палм Спрингс, Калифорния.

“От името на всички свои членове… Международното СПИН общество сервира своите съболезнования на колегата на Тимъти – Тим, на фамилията и неговите другари - каза ръководителят на Международното СПИН общество Адееба Камараулзаман. - На Тимъти и неговия доктор - Геро Хътър - изискуем голяма признателност. Те отвориха вратата на учените да изследват концепцията, че е допустимо лекуване на ХИВ ".

Браун е диагностициран с ХИВ през 1995-а, до момента в който е учил в Берлин.  Десетилетие по-късно той е диагностициран с левкемия, рак, който визира кръвта и костния мозък.

За да лекува левкемията му, лекарят му в Свободния университет в Берлин употребява трансплантация на стволови кафези от донор, който има рядка генетична разновидност, която му дава естествена устойчивост на ХИВ, надявайки се, че може да унищожи и двете болести.

Бяха нужни две мъчителни и рискови процедури, само че реализира триумф: през 2008 година Браун беше разгласен за свободен от двете болести и в началото беше наименуван " Берлинският пациент " на здравна конференция, с цел да се резервира анонимността му.

Две години по-късно той реши да наруши мълчанието си и стана обществена персона, като изнасяше речи и даваше изявленията, и сътвори лична фондация.  " Аз съм живо доказателство, че може да има лек за СПИН, " сподели той пред " Франс прес " през 2012 година, като добави: " Много е хубаво да си оздравял от ХИВ ".

10 години, откакто Браун бе оздравял, бе обявено, че втори човек с ХИВ - така наречен " Лондонски пациент " (Адам Кастийехо) - е в ремисия 19 месеца след прекосяването на сходна процедура. Днес Адам продължава да е без ХИВ.

През август беше обявено за жена от Калифорния, която няма следи от ХИВ, макар че не е употребила антиретровирусно лекуване. Смята се, че тя може да е първият човек, оздравял от ХИВ, без да е подложен на рисковано лекуване на костен мозък.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР