Две партии се отказаха да участват във вота. Това са

...
Две партии се отказаха да участват във вота. Това са
Коментари Харесай

Две партии се отказаха да участват във вота

Две партии се отхвърлиха да вземат участие във вота. Това са „ Правото “ и „ Републиканци за България “ на Цветан Цветанов. И двете подадоха документи за присъединяване във вота на 9 юни и бяха позволени от ЦИК, само че сами са се отказали от присъединяване си. Това стана ясно на конференция на зам.-шефката на ЦИК Росица Матева.

„ Правото “ бе записана и за двата типа избор, а „ Републиканци за България “ – единствено за Народно заседание.

В 17,00 часа през днешния ден изтича срокът за вписване на листите за Европарламента и националните избори. До момента това са създали 24 партии и обединения от 31 регистрирани за вота. Както и единственият самостоятелен претендент за евродепутат. Така три часа преди крайният период ПП-ДБ и още шест обединения не са подали кандидатските си листи.

По-рано през днешния ден от ЦИК пуснаха и видео, с което изясняват кой има право да гласоподава на вота 2 в 1 на 9 юни.

В него Централната изборна комисия припомня, че на изборите за Европейски парламент
могат да упражнят правото си на глас всички пълнолетни български жители,
които не по-късно от 9 март тази година имат регистриран непрекъснат и сегашен адрес в България. Или непрекъснат и сегашен адрес в друга страна от Европейския съюз. Имат право да гласоподават единствено тези, които не са под забраняване и не изтърпяват наказване отнемане от независимост.

Избирателните описи към този момент са подготвени и всеки може да ревизира къде тъкмо би трябвало да гласоподава, като въведе  или  Срокът за подаване на претенции за гласоподаване по сегашен адрес изтича на 25.05.2024 година Заявлението може да се подаде електронно 

Днес пък изтича срокът за регистрация на кандидатските листи на партиите за Народно заседание и за Европейски парламент.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР