Антикорупционният орган на Унгария, отговорен за премахването на измамите при

...
Антикорупционният орган на Унгария, отговорен за премахването на измамите при
Коментари Харесай

Унгарската служба за борба с измамите иска правомощия за наказателно преследване

Антикорупционният орган на Унгария, виновен за премахването на измамите при изразходването на милиарди евро от фондовете на Европейския съюз, е изискал по-големи пълномощия, в това число за гонене, инспекции и наказания, предава " Ройтерс ".

" Този ​​документ предлага изложение на високо равнище на главните пълномощия, нужни на Органа, с цел да действа дейно и да извършва законните си пълномощия ", се споделя в документ, получен от Ройтерс, който беше възложен на Министерството на правораздаването на Унгария и Европейската комисия.

Органът за честност, , е самостоятелен от държавното управление на премиера Виктор Орбан и се управлява от някогашен сътрудник на PricewaterhouseCoopers с две десетилетия опит в съдебно-счетоводната експертиза и сходството.

Исканията, обрисувани в документ от четири страници, включват даване на пълномощия за наказателно гонене и строги наказания, с цел да се подсигурява спазването на законодателството.

Международни наблюдаващи споделят, че Орбан, който е на власт от 2010 година, от дълго време е насочвал средства от Европейски Съюз към предприемачи, близки до неговата националистическа партия Фидес . Правителството отхвърля сходни обвинявания, като Орбан твърди, че не е забъркан в бизнес въпроси и че Унгария няма повече проблеми с корупцията, в сравнение с други страни от Европейски Съюз.

Европейската комисия отпусна  през декември в ход, който някои европейски депутати определиха като отстъпка от страна на Брюксел, в опит преодолее ветото на Орбан върху помощта за Украйна.

Въпреки известния прогрес в анулацията на оспорваните промени в унгарската правосъдна система, финансирането на милиарди от Европейски Съюз остава спряно, като Орбан преди изборите за Европейски парламент на 6-9 юни.

Органът за честност търси юридически мандат за осъществяване на необявени претърсвания , прегледи или инспекции на пространства на обекти, които са обект на инспекция, както и опция за предприемане на публични ограничения, като запечатване, изземване и конфискация.

Органът желае опцията да организира самостоятелни следствия и да разпорежда наказателно гонене в случаи на корупция. В него се споделя, че чиновниците му би трябвало да имат право да приканват, задържат или употребяват други насилствени ограничения, демонстрира документът.

Като част от засилените пълномощия за следствие, органът също по този начин желае опцията да употребява секрети принадлежности и средства от личния си орган и да постанова санкции, в случай че следствията са възпрепятствани.

" Органът би трябвало да има достъп до персонална информация и персонални данни, свързани с наказателни въпроси и поверителни данни, в това число класифицирани данни ", се прибавя в документа, като се приканва за електронен и директен достъп до бази данни като електронната система за публични поръчки.

Органът също по този начин изисква пълномощието да постанова " задоволително тежки " наказания , с цел да подсигурява спазването на законодателството, като да вземем за пример издаване на предизвестие или възпираща санкция при положение на несъответстващо или ненапълно съблюдаване на неговата рекомендация.
 Хиляди унгарци стачкуваха против Орбан в Дебрецен
Хиляди унгарци стачкуваха против Орбан в Дебрецен

Петер Магяр нападна политиката за поддръжка на семействата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР