Тиквичките се наричат така, защото принадлежат към едно растително семейство

...
Тиквичките се наричат така, защото принадлежат към едно растително семейство
Коментари Харесай

Какви са петте основни ползи от тиквичките

Тиквичките се назовават по този начин, тъй като принадлежат към едно растително семейство с тиквата. В съпоставяне с огромния си роднини тиквичката е доста по-малка по мярка и с продълговата форма. Те се разграничават и по усет, като тиквичката се употребява повече за солени ястия, а тиквата – за десерт. Тиквичката си наподобява повече с краставицата, като и двете растат през летният сезон. Зеленчукът може да се яде недопечен, само че постоянно се пече във фурна или на грил и служи като съставна част в салати и супи.
Прочетете още

Без значение дали ще са печени или сурови, тиквичките дават редица изгоди за здравето. В тях има голям брой потребни витамини и минерали, които обогатяват организма по друг метод.

Представяме ви 5 здравословни изгоди от тиквичките:

1. Помагат за положително храносмилане
Тиквичките имат високо водно наличие и положително количество фибри. Водата оказва помощ на целия организъм за по-добра функция и при храносмилателната система може да понижи риска от запек. Фибрите също оказват помощ на стомашно-чревния тракт по този метод, само че те имат и друго преимущество - трансформират се в потребни мастни киселини, които подкрепят чревната микрофлора

2. Намаляват кръвната захар
Въглехидратите в тиквичките са ниски като количество и това ги прави добър сурогат на други високо въглехидратни храни. Начин на хранене, който изключва многото въглехидрати има потвърден резултат върху намаляването на равнищата на кръвна захар и инсулин в организма. Фибрите в тиквичките също оказват помощ за стабилизирането на равнищата на кръвна захар.

3. Могат да подсилят зрението
От всички витамини и минерали, които са в тиквичките, има и такива които оказват помощ за положителното зрение. Те са витамин С и бета-каротин и имат значително значение за здравето на очите. В тиквичките има и доста антиоксиданти, които могат да понижат риска от очни болести и да подобрят зрението.

4. Подсилват костите
От антиоксидантите в тиквичките, лутеин и зеаксантин могат да оказват помощ за положителното здраве на костите. В зеленчука се намират и витамин К и магнезий, които могат да подсилят минералната костна компактност.

5. Помагат за намаляване
Поради високото водно наличие в тиквичките, те имат ниска калорийна стойност. Това разрешава коносумацията на тиквички и оставането в калориен недостиг, поради който организма стартира да изгаря непотребни мазнини, сваляйки телесната маса. Фибрите също способстват за намаляване, тъй като те оказват помощ на организма с чувството на задоволеност след ястие.

 

Източник: puls.bg
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР