Тихомир Безлов в БНТ – за нелегалните мигранти в страната

...
Тихомир Безлов в БНТ – за нелегалните мигранти в страната
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: В рамките на 5-6 месеца имаме толкова тежки инциденти, колкото не сме имали от мутренските години

Тихомир Безлов в Българска национална телевизия – за незаконните мигранти в страната ни
 
" За страдание през вчерашния ден беше неприятна обстановката – с изключение на този тежък случай, тъй като трима служители на реда са ранени, единият с заплаха за живота. В рамките на 5-6 месеца имаме толкоз тежки произшествия, колкото не сме имали от мутренските години. Според мен има два фактора – единият вътрешната политическа рецесия. Другият е външен – мароканци ги преследвате в огромен град и сириец водач. Това е повече от невиждано.
 
При предходната вълна 2013-2016 година такива произшествия с присъединяване на непознати жители в каналджийство, по-скоро бяха изключение. Опитът сподели, че Министерство на вътрешните работи е доста мощно политически подвластно. Нашата догадка беше да го деполитизираме, само че тази рецесия сподели, че политическите партии могат да провокират тежки рокади в системата. Забележете, то няма промяна, има единствено кадрово разходване на хора на управителни позиции, които са апропо недостиг за Министерство на вътрешните работи изключително отвън София. Не мисля, че казусът е единствено вътрешен " - споделя Безлов.
 
За оставките в Министерство на вътрешните работи
 
" Мисля си, че тези оставки няма да решат казуса. По-скоро би трябвало да се стабилизира системата на Министерство на вътрешните работи, тъй като явно има напрежение, неустановеност. Ние и вие можем да посочим къде се събират мигранти. Полицията знае, само че въпросът е какви са й ресурсите. И европейското нерешаване на казуса способства. Има един мигрантски поток от Турция – не може мароканци да идват тук.
 
Това значи, че е основана система, която да провежда този поток. С заплащането се прави ясно закононарушение, след това това закононарушение продъжлава минавайки българската граница.  Ще се движи в страната този поток, ще напусне страната – серия от закононарушения ".
 
Според Безлов казусът е, че този човек - извършващ закононарушението, знае, че където и да го спрете, той ще си продължи пътя. Трябва да го заловите повторно, с цел да има риск за него. Целият модел за прекосяването през Европа е подобен и надлежно всеки от тези хора, ще продължи да го прави.

Заслужава си политиците да разясняват тази тематика да вземем за пример с австрийци, шведи, които са срещу влизането ни в Шенген. 

" Има убити служители на реда и това не е мотив ли? Полагаме съществени старания, изразховдваме огромни запаси и внезапно се оказва, че не пазим европейските граници ли? Няма боязън у мигрантите, идвайки в България. Вероятно ще има обичайния цикъл на спад поради времето, само че това няма да реши казуса напролет, в случай, че Турция и Сърбия не престават да вземат тази позиция. Решаването на казуса би трябвало да е европейско изпитание " - счита Безлов. 

" Ние явно вършим значими старания и то от години към този момент -  10 години.  Дразнещо е, че сега нямаме сериозна полемика с европейските сътрудници. Има починали полицейски чиновници. Кой в Европа има такива вреди, пробвайки се да стопира мигранти? " - пита Безлов.
 
Мнението на Безлов е, че гонките по автомагистралите и опитите за прекъсване на мигрантите с препречване на пътя, не е рационално. По-добре е да се употребяват шипове и други сходни способи, по-безопасни за органите на реда и въобще за бължгарските жители.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР