[The Comedy Club] Две години след като беше обвинен в

...
[The Comedy Club] Две години след като беше обвинен в
Коментари Харесай

Смях в лятна нощ

[The Comedy Club] Две години откакто беше упрекнат в недопустимо отношение към няколко дами, известният с пиперливия си комизъм комедиант, режисьор и сценарист Луи Си Кей сътвори казус, и то в България: билетите за оповестеното негово шоу на 23 юли в зала 3 на НДК (с потенциал 1200 места) бяха стремително разпродадени в границите на 24 часа. Много е допустимо това да е най-бързо разпродаденото събитие в този род до момента у нас.

Макар и с по-бавни темпове, пред привършване бяха и билетите за гостуването на познатия от филмите на " Монти Пайтън " и сериала " Фолти тауърс " Джон Клийз, който на 4 септември ще излезе на сцената в зала 1 на НДК с красноречиво озаглавеното си шоу Last Time to See Me Before I Die. И двете събития са проведени от The Comedy Club в София.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според Иван Кирков от учредения през 2012 година The Comedy Club тази аудитория е плод на седемгодишни поредни старания. " Със сигурност ни е доста по-лесно да промотираме огромните събития, които вършим през днешния ден, с мрежата от почитатели, която сме основали. Първите ни суперзвезди в България бяха Джими Кар и Еди Изард, само че даже преди тях организирахме " Първи Фестивал на комедията " през 2014 година, когато събрахме по-малки звезди от клубната сцена във Англия и на Балканския полуостров. " Оказалата се дребна за почитателите на Луи Си Кей зала 3 е избор на неговите мениджъри. " Хората постоянно си мислят, че най-голямата зала, в която един комедиант се е извявал, е нормалната му среда. " Той дава за образец special-а Live at The Comedy Store (2015) на Луи Си Кей, сниман пред 450 души в Лос Анджелис.

Интересът на българската аудитория към стенд-ъп комедията през днешния ден няма нищо общо със обстановката преди 10 години. " Когато започвах с продуцирането на стенд-ъп комедия в България, съвсем нямаше хора, които знаеха какво значи това. Година след година с доста работа и вложения успяхме да вдигнем известността на жанра и да го създадем различим съвсем на всички места в страната ", споделя Кирков.

В края на 2017 година кариерата на Луи Си Кей, едно от най-големите имена в актуалната комедия, направи непредвиден завой. В разгара на #metoo вълната той беше упрекнат от пет дами, че е мастурбирал пред тях. Луи Си Кей се извини, само че от този момент рядко се появява пред аудитория. Турнето е изненада освен поради тези събития – той в никакъв случай не се е изявявал в Източна Европа и на Балканите. Като цяло през последните две години всяка форма на интерес и поддръжка към почналия кариерата си като сценарист в токшоутата на Дейвид Летърман и Конан О`Брайън комедиант бързо среща ответна реакция от критиците му.

Въпреки че слуховете за проблематично държание от страна на Луи Си Кей го преследваха от години, до 2017 година той минаваше сред капките – значително поради умеенето да иронизира себе си, своята несръчност и потисната сензитивност.

Забележителното в неговия случай на фона на всички останали от #metoo вълната е, че за разлика от множеството известни мъже, престъпили границите на приличието, той помагаше за по-сложните диалози по настоящи тематики: с напълно самофинансирания уеб сериал Horace and Pete (в функциите Луи Си Кей и Стив Бушеми като братя, които би трябвало да продадат дългогодишния си бар, с цел да платят лекуването на болната си от рак сестра) той очерта поколенческия раздор в американското общество на фона на последните президентски избори. Освен това Луи Си Кей беше копродуцент и постоянно съавтор на епизодите на Better Things с присъединяване на друго значимо име в комедията (Памела Адлън) – сериалът се трансформира в едно от огромните феминистки феномени в малкия екран през последните години (там има симпатична българска връзка: един от епизодите е с присъединяване на Димитър Маринов и приключва с ария на дует " Ритон " ). Третият сезон на сериала, без никакво присъединяване на Луи Си Кей, излезе по-рано тази година.

Обвиненията в полово посягане стопираха работата по анимационния The Cops, който трябваше да бъде казус в историята, поради основния му трансполов персонаж, озвучен от транс актрисата Джен Ричардс. Работещите по продукцията над 100 души показаха отчаяние, че сериал, който е трябвало да бъде революционен, по този начин и няма да стигне до ефир поради влошената известност на неговия основател. А с най-дълготрайната си продукция, полуавтобиографичният сериал Louie, Луи Си Кей по автентичен метод смеси комедийното с трагичното и нарисува със състрадание портрет на самотата в огромния град.



Малко след фестивалната му премиера изцяло зарязан беше и дебютът му като режисьор в пълнометражното кино – I Love You Daddy, където той играе холивудски продуцент, чиято щерка (Клоуи Мориц) става все по-близка с възрастен и авторитетен режисьор (Джон Малкович). Критиката на Луи Си Кей към шоубизнеса остана несподелена, откакто той самичък се трансформира в знак на най-лошото от него . Засега една от дребното му функции в киното е във кино лентата " Син жасмин " на друга нееднозначно одобрявана артистична фигура – Уди Алън.

София ще е част от огромното му завръщане, което към този момент не върви безпрепятствено – след едногодишно спиране на всевъзможни обществени изяви той се появи тайно няколко пъти в именития клуб The Comedy Cellar в Ню Йорк. Участията му бяха подложени на критика най-много поради това, че Луи Си Кей си разрешава да се завърне толкоз скоро и продължава да поддържа в репертоара си смешки, които са на гърба на разнообразни малцинства.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Историята на 79-годишния Джон Клийз поражда някои паралели: " Монти Пайтън " имат сериозен принос в битката с консервативните настроения на своето време, а с " Фолти тауърс " той насочва подигравателен взор към амбициозната класа на обществото и патриотичните й настроения на фона на ръководството на Маргарет Тачър през 80-те.

През 2019 година Клийз провокира вниманието най-много с мненията си в Twitter: от благосклонности към Брекзит през съжалението, че британската просвета " умира ", а Лондон " към този момент не е английски град " поради прекомерно многото чужденци в него. Има някаква подигравка в това, че националистическите си възгледи той показва от Карибите, където живее сега. През 2015 година България също беше обект на сарказма му: " Снимам филм в България. Сценарият е доста занимателен. Приятен екип. Поразходих се няколко пъти из София. Мисля, че ще е добре, в случай че българите стартират всичко отначало ", написа тогава той в Twitter.

Доколко съответстващи са рецензиите към персони като Луи Си Кей и Джон Клийз тук? Жаждата на публиката в България значително свежда сходни събития до концептуалното им ядро: актьорът и публиката знаят какво желаят един от различен, а всичко останало (за положително или лошо) се трансформира в непряк звук.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР