(The Battle of Love by Paul Cezanne) ♥ Защо човешката

...
(The Battle of Love by Paul Cezanne) ♥ Защо човешката
Коментари Харесай

Любов, която причинява безпокойства, противоречия и тревоги, не е истинска ♥ Мария МАЙСТОРОВА

(The Battle of Love by Paul Cezanne)

♥ Защо човешката обич предизвиква повече премеждия, в сравнение с наслада?

Истина е, че без жена Любовта не може да се прояви. Любовта е един израз на първичната жена. Разбира се, не преглеждам нещата в сексуален, а в чисто абстрактен смисъл, т.е. нямам поради дамата като външна физическа форма, а като жива концепция, която може да избави човечеството. Светът на формите има отношение към старостта. Формите лишават, без да дават нещо. Обичайте единствено това, което може да придаде нещо към вашия живот. Ще ви напомня, че обич, която предизвиква безпокойства, несъгласия и паники, не е същинска.

Любовта обич разсънва. Невъзможно е да обичаш някого и той да не ти отговори. Но пожелаем ли да създадем един облик, незабавно ще отворим пътя на злото у себе си. Стремежът на индивида към някакъв облик не е нищо друго, с изключение на скритото му предпочитание да впримчи една душа и да я ограничи. Това ограничаване или отнемане на облиците хората назовават обич. Затова присъщото при нея са страданията и разочарованията.

Човешкото сърце е устроено по този начин, че в него може да влезе единствено един човек. Законите му са каменни, записани на каменна плоча. Но Бог ще даде друго сърце на индивида от фина, сензитивна материя. На нея Той ще запише ново познание и мъдрост, по които да живеят всички същества и да се схващат като братя и сестри.

Когато обикнем някого, би трябвало да го приравним със себе си. Ако го сложим по-високо от себе си, ще създадем ненужно неодобрение. Ако го сложим под нас, той ще бъде неудовлетворен. Колкото и да обичаме един човек, в никакъв случай няма да му дадем всичко, което имаме. Най-много можем да му дадем половината от това, с което разполагаме.

Да обичаш някого, това значи да го направиш благополучен. Но има едно космично предписание, с което малко на брой се преценяват. А то е, че никой в света не може да обича без разрешение. Единствено Бог дава разрешение. Ако един човек обича, той има позволение от Бога. А по кое време Той дава единодушието си? Когато сме подготвени да осъществим Неговия закон. Тогава сърцата на всички хора ще се отворят. Когато любовта напусне сърцето, човек е изложен на гибел. Никой не може да живее, в случай че няма кого да обича.

Вие обикнете най-малко едного, а в бъдеще ще разберете Божествения блян, изразен в любов към всички. Да обичаме единствено един, това значи, че преди малко сме се родили и едвам сме се срещнали с Любовта. Една среща, станала в името на Любовта, коства колкото цялото благосъстояние на света.

Ако същински обикнете дамата, всички ваши страхове и вътрешни несъгласия ще изчезнат. Ако не знаете по какъв начин да приемете любовта, по какъв начин да я дадете и да я приложите, в никакъв случай няма да можете да разберете какво съставлява тя. Любовта може да се съпостави единствено със Слънцето. Една обич сред две души, които духовно се допълват, постоянно носи цялост и наслада. 

Из: „ Пробуждане на душата “, Мария Майсторова, изд. Виделина – Варна, 2002 година
Картина: The Battle of Love by Paul Cezanne; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР