Тези учени са направили голям пробив Емил Василев преди 27

...
Тези учени са направили голям пробив Емил Василев преди 27
Коментари Харесай

2D полимерите: Бъдещето на материалите, устойчиви на счупвания

Тези учени са създали огромен пробив

Емил Василев преди 27 секунди 0 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 14:25 | 05.04.2023

Силно са затръшнали вратата: при напускането на Русия Cisco са унищожили съоръжение за съвсем 2 милиарда рубли

НаукаЕмил Василев - 17:00 | 05.04.2023

„ Невъзможното “ 2000-годишно доказателство на Питагоровата теорема може би е намерено от възпитаници

АвтомобилиДаниел Десподов - 17:06 | 05.04.2023

Нов роторно-бутален мотор с размер на баскетболна топка и мощ 20 KW

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Изследователи от Университета Райс и Университета на Мериленд са основали ковалентни органични рамки (COF) – ново семейство 2D полимерни материали, които резервират мечтаните си механични характерности даже в многослойни или насипни форми, се показва в известие. Благодарение на откритието на екипа, че междуслойните взаимоотношения в COF могат да бъдат точно настройвани, с цел да се дефинира дали материалът губи или резервира мечтаните механични свойства в многослойна или насипна форма, могат да бъдат създадени нови високопроизводителни филтриращи структури, технологии за хващане на въглерод и предпазване на сила. Тези COF са подобаващи за потребление в многофункционални приложения, където механичните качества са от решаващо значение, защото резервират здравината си при утайване, за разлика от други 2D материали.

Пробив

Това достижение стана допустимо с помощта на това, че откривателите използваха научното схващане, получено от симулациите, основани от техни сътрудници от Мериленд при основаването на два разнообразни типа COF. Механичните характерности на единия COF не се въздействат от прибавянето на повече пластове заради твърдото му междуслойно взаимоотношение, до момента в който свойствата на другия COF, сходно на тези на множеството 2D материали, се утежняват с прибавянето на повече пластове. Симулациите също по този начин помогнаха на групата да разбере каква е повода за особеното държание на двата типа COF.

Изследователите откриха, че положителните механични характерности в многослойната или обемната форма на материала се резервират заради мощните контакти сред пластовете на 2D-материала. Те също по този начин изясняват химията на водородната връзка като съществена причина за мощното междуслойно взаимоотношение. Ако тези междуслойни връзки се пресечен под влияние на стрес, те незабавно се възвръщат, защото пластовете се плъзгат назад един върху различен.

COF имат особена здравина и характерна неотстъпчивост, които са измежду най-високите известни, и са почти 10 пъти по-малко плътни от графена или хексагоналния борен нитрид. Поради съотношението сред издръжливост и тегло и ниската си цена COF намират необятно приложение във филтриращи мембрани и други сходни устройства.

Учените са оптимистично настроени, защото 2D полимерите като COF имат няколко химически „ копчета “, които могат да бъдат контролирани от тях. Дизайнът на междуслойното взаимоотношение разрешава разумното планиране на нови материали във високоустойчиви модулни системи. Тъй като в предишното учените са постигнали забележителен прогрес с потреблението на 3D полимери, потреблението на 2D полимери в широкомащабни многофункционални приложения, където механичните характерности са от решаващо значение, е доста достижение за екипа.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР