Тези позиции скандализираха три държави. Смея да кажа, че ни

...
Тези позиции скандализираха три държави. Смея да кажа, че ни
Коментари Харесай

Двама членове на СЕМ поискаха оставката на шефката Соня Момчилова

„ Тези позиции скандализираха три страни. Смея да кажа, че ни скараха с три страни – страната Украйна, страната Съединени американски щати и страната България в лицето на нейното външно министерство “, сподели Пролет Велкова. Тя напомни, че против това изявление на председателката на Съвет за електронни медии са реагирали посолствата на Украйна и Съединени американски щати, правозащитници, свободно организирали се публицисти, както и от Асоциацията на европейските публицисти.

 

„ Колеги, в случай че не желаеме Съвет за електронни медии да продължава да носи този позор, аз по този начин го изживявам – като позор, апелирам, присъединете се и вие към този апел за оставката на госпожа Соня Момчилова “, прикани Велкова.

 

Симона Велева разгласи изявлението на Момчилова като „ проблематично, тъй като за следващ път в това изявление не са показани позиции, не са предпазени позиции и положения, които съветът е приел, а се застъпват или се внушават различен вид послания, които съветът не припознава. За мен също се изпадна в една неприятна и срамна обстановка, в която съветът би трябвало да се разграничава от своя ръководител или да оборва своя ръководител “, сподели тя.

 

„ Ще се причисля към апела за оставка, тъй като мисля, че преди всичко, това е персонален акт и че в случай че той бъде изпълнен, това няма да докара до персонална вреда за госпожа Момчилова. Напротив – тя ще покаже, че показва органа пред себе си и пред личните си ползи “, съобщи Велева.

 

Соня Момчилова съобщи: „ Надявам се да сте гледали въпросното изявление. Въпреки доброжелателните ви увещания да не давам изявление на това място в този формат, аз останах вярна на правилото си да не отхвърлям изявленията, тъй като това дадох обещание още преди да встъпя в служба в Съвет за електронни медии. Защото считам, че изискуем цялостна бистрота, изясненост и и доклад за всичко, което се случва в регулатора, по тази причина и той работи по този метод. Това е най-прозрачният метод, най-работливият и безпаричен регулатор “.

Украинското посолство упрекна Соня Момчилова в операция, Съвет за електронни медии отговори

„ Въпросът ми беше заложен в персонално качество като публицист какво считам за дезинформацията. Какво мисля и по какъв начин я намирам. И тогава аз споделих това, което е споделил още Ото декор Бисмарк, Чърчил, Екзюпери… Мога да продължа с Дебелянов, Йосиф Хербст и впрочем хора, оставили младите си животи по бойните полета, а точно, че истината постоянно пада първа изумена в една война и че има двупосочна дезинформация. И това мисля, че е най-нормалното нещо, което мога да кажа като публицист, който е отразявал, който е пускал информации от сходни събития в свои излъчвания “, изясни тя.

 

„ Казвам, че изброявам събития, обстоятелства и тематики от полето на военния спектакъл, от тях мнимата гибел на президента Путин, подмяната му, споделих и Буча. Тук аз нищо повече не съм допълнила. По тази тематика знаете, че имаше доста тълкования, вариации, инвенции, спекулации – по тази причина я показах “, съобщи Момчилова.

 

Габриела Наплатанова изясни, че във връзка тематиките, свързани с отразяването на събитията, свързани с войната на Русия против Украйна, предлага фокусиран мониторинг върху отразяването на събитията в съветската федерация от 23 до 26 юни, предизвикани от частната военна група „ Вагнер “ да се изследва скоростта на реакция към събитията, представянето на хронологията им, употребяваните източници и показаните тълкования в новините и публицистичните излъчвания на електронните и онлайн медиите с видеосъдържание, които са регистрирани в обществения указател на Съвет за електронни медии. Предложението ѝ е мониторингът да обхване новините и актуално-публицистичното наличие в стратегиите на малките екрани „ Българска национална телевизия 1 “, „ Би Ти Ви “, „ Нова телевизия “, „ България он Ер “, „ България 24 “, „ Алфа “, „ Скат “, „ 7/8 “, както и на радиата „ Хоризонт “, „ Дарик “ и други по поръчка, вписани в регистъра.

 

Предложението на Габриела Наплатанова бе признато с четири гласа „ за “ и един „ срещу “. Симона Велева се изрече „ срещу “, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР