Тези, които не плащат за вода или откажат да им

...
Тези, които не плащат за вода или откажат да им
Коментари Харесай

Всички без водомер ще бъдат изключени от ВиК мрежата

Тези, които не заплащат за вода или откажат да им бъде инсталиран водомер, ще бъдат изключвани от водопреносната мрежа. Те ще могат да употребяват вода от публични водоизточници. Това е планувано в бъдещия Закон за ВиК, заяви министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков пред телевизия " Европа ".

Осигуряването на вода за обществено уязвимите консуматори може да бъде обвързано и с посещаването на просветителни институции от техните деца, съгласи се Нанков с предлагането на водещия на предаването. Тази концепция обаче ще бъде подложена на социална полемика.

За Закон за водоснабдяването и канализацията (ВиК) се приказва от години, само че едвам при започване на тази започнаха публичните съвещания по него. По думите на Нанков той би трябвало да бъде подготвен до два месеца.

Без умишлен Закон за ВиК мъчно бихме могли да решим значителните проблеми в бранша, сподели Нанков. Той уточни, че достъпът до вода е разгласен за изконно човешко право. Отговорност на ВиК операторите е да подсигуряват услугата по даване на качествена вода с обезпечено количество непрекъснато, след което потребената вода да бъде пречистена и отведена назад в природата. Абонатът на услугата пък е задължен да заплати за доставената вода, подсети Нанков.

Проблемът с противозаконното присъединение към мрежата

В момента тук-там част от потребителите са се включили към мрежата нелегално или не заплащат за получаваната услуга, обърна внимание районният министър. Затова се предлага петкратно увеличение на глобите за неточните консуматори, заяви районният министър.

За тези, които не заплащат и откажат да бъде инсталиран водомер, ще се планува опцията услугата да не бъде предоставяна и те да бъдат изключвани от водопреносната мрежа, сподели още Нанков. По думите му с цел да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат обезпечени различни благоприятни условия – посредством публични водоизточници.

По 50 литра вода на ден за бедните

Социално най-уязвимите групи ще имат право на безвъзмездна вода от 50 литра на ден (1.5 куб.м на месец), планува законопроектът. Безплатната вода за бедните ще се заплаща от останалите клиенти, през държавния бюджет на водните оператори. Всичко над 50 литра ще се заплаща и от бедните.

Нанков уточни, че е избран предел на обществена търпимост цената на услугата по водоснабдяване от 2.5% от междинните приходи на потребителите.

Цената на ВиК услугата се дефинира от КЕВР по предложение на водните оператори. В момента тя е друга за всичките 51 ВиК сдружения в страната, които би трябвало да станат 28 в бъдеще. Засега обаче единствено 16 области до този миг са подхванали уедряване на бранша.

Социално уязвими консуматори

Законопроектът преглежда четири групи обществено уязвими консуматори, които ще употребяват разнообразни привилегии.

В едната група попадат тези, които взимат обществени помощи по Закона за обществено подкрепяне. В другата хората без приходи или с приходи до размера на линията на беднотия, на които са им отказани обществени помощи. В третата група са тези, които получават помощи за отопление през последната зима. В четвъртата група са хората без приходи или с приходи до размера на линията на беднотия, само че с отказана помощ за отопление.

Част от тях ще имат право на безвъзмездна вода от 50 литра на ден. Освен това те ще имат право и на безвъзмезден монтаж на водомер от ВиК оператора, както и на безвъзмезден периодически метрологичен надзор на измервателните уреди.

Заложено е да има и плавна канара с съответни тласъци и бонуси за обществено уязвими групи, които заплащат отговорностите си към ВиК операторите, сподели Нанков, без да показва детайлности.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР