Тези два крайно различни автомобила имат повече общо, отколкото си

...
Тези два крайно различни автомобила имат повече общо, отколкото си
Коментари Харесай

Мнение: Rivian R3X е духовен наследник на Lancia Delta Integrale.

Тези два извънредно разнообразни автомобила имат повече общо, в сравнение с си мислите.

Rivian най-сетне показа своя дълго чакан R2. Компанията беше подготвила и голяма изненада, разкривайки по-малките кросоувъри R3 и R3X. Има доста аргументи да се вълнуваме от тази разработка, най-много възможната цена. Rivian съобщи, че цената на по-големия R2 ще стартира от 45 000 USD. Това е много под междинната цена на нов автомобил като цяло и междинната цена на електрически автомобил в Съединени американски щати.

Ако си сложите шапка за логическо мислене, Rivian R3 е съвършеният стилен кросоувър, задвижван с електричество. Той ще бъде един от най-евтините електрически автомобили в Америка, в случай че се появи след няколко години (очаква се да се появи най-рано през 2026 г.). Особено като се вземат поради федералните данъчни облекчения.

Но ние не желаеме да се фокусираме прекомерно доста върху логическата страна. Автомобилите са и прочувствена покупка. Rivian безусловно е “заковал ” прочувствения миг на покупката на автомобил с R3X. Той наподобява е нравствен правоприемник на известната Lancia Delta Integrale, въпреки и задвижвана от електричество.

Това автомобилно есе е дело на Герхард Хорн от carbuzz.

Защо обичаме Lancia Delta Integrale

Lancia Delta Integrale в никакъв случай не се е състезавала по време на епичните ралита от Група В, само че е тясно обвързвана с Delta S4. Тя завоюва пет надпревари в най-опасната формула за моторни спортове, която светът в миналото е виждал. Ако се съмнявате в това, просто погледнете фрагменти с рали коли от Група Б от 80-те години на предишния век.

След като ФИА забрани Група Б и Delta S4, Lancia трябваше да “извади ” автомобил, който да се състезава в новосъздадената формула Група А. Тогава Lancia не знаеше, че Група А ще бъде най-хубавото нещо, което в миналото ѝ се е случвало.

Тя трансформира към този момент “леко убития ” и морално стар хеч на Delta в суперзвезда. ФИА лимитира мощността, тежестта и технологиите, като по този метод понижава разноските за ръководство на рали тим. Това също по този начин направи по-евтино присъединяване на частни състезатели в спорта. Това значи повече погледи към рали колите Lancia Delta.

Техника

Правилата за хомологация към момента са били в действие, тъй че Lancia би трябвало да сътвори 2500 екземпляра Delta Integrale. Той беше оборудван с 2,0-литров четирицилиндров турбокомпресор и задвижване на четирите колела. Системата за задвижване на четирите колела разпределя мощността в съответствие 56:44 сред предните и задните колела.

Да, по-голямата част от мощността отива към предните, с цел да изтеглят Integrale HF от завоите с подла настилка. Стандартно се предлага и заден диференциал Torsen. Той разпределя мощността сред задните колела според от сцеплението.

Двигателят с мощ 197 к.с. и задвижването на четирите колела изстрелваха Integrale до 96 км/ч за 5,7 секунди. Това при започване на 90-те години на предишния век гонеше времето на суперавтомобилите.

Мислете за Integrale като за Golf R. Просто подобен създаден преди 30 години, преди да станат наложителни асистентите за водача като ABS и надзор на сцеплението и стабилността.

Продаван на дребно за към 50 000 $ в днешни пари, той бързо се трансформира в суперзвезда и безусловен хотхеч на своята ера. Плебеите караха Golf GTI, а същинските тузари – Integrale. Това беше една от най-великите Ланчии, правени в миналото. Стиг (щатният водач на Top Gear от едно време) има подобен автомобил.

Какво е общото сред тези безумно разнообразни коли?

На пръв взор сравняването на нов електрически автомобил с парещ хеч от 90-те години може да наподобява несъответстващо. От механична позиция, те нямат нищо общо между тях. Имат обаче един главен общ симптом и това е предназначението.

Delta Integrale е основан, с цел да преодолява допустимо най-бързо терен, затрупан с вода, тиня, прахуляк, сняг и/или пясък. Същото важи и за Rivian R3X, който се предлага с тримоторна уредба, гуми с офроуд и зашеметяващи дизайнерски решения. Ако погледнете R3X в профил, ще забележите тези целеустремени модерни стоманени джанти и финия спойлер, който би трябвало да е поклон към Delta Integrale.

Също по този начин знаем, че основният изпълнителен шеф на Rivian е почитател на ралитата. През 2018 година Rivian съобщи, че възнамерява да построи рали автомобил с по-късо междуосие и огромен пътен луфт. Подобно на множеството старши милениали, RJ Scaringe евентуално също е израснал, гледайки по какъв начин Delta Integrale се носи странично през снега с Juha Kankkunen зад кормилото.

Тъй като Lancia не се оправя изключително добре с потреблението на своето завещание. Подсмрък. Подсмрък. Rivian може и да поеме самодейността.

Перфектната рецепта за възобновление на Delta Integrale

Нека за малко да забравим разликите сред ДВГ и електрическия автомобил и да разгледаме по какъв начин Rivian ще подхожда на чувството за Integrale.

Първо, имаме тази тримоторна настройка. Тя съвсем несъмнено ще бъде един мотор начело и два откъм гърба. Rivian не даде данни за мощността, само че знаем, че конфигурацията с четири мотора в R1T създава 835 коня. Въпреки че в наши дни общоприетата мощ на трите мотора е 1000 к.с. +. Това е прекалено много за автомобил, основан да се плъзга по завоите. 

Вероятно по тази причина Ford е решил да не дава на Mustang Mach-E Rally повече от 500 к.с. R3X с 1000 к.с. ще наподобява прекалено много на рали автомобил от Група В в смисъл, че ще ви убие по-бързо от ускорението от 0 до 100 на Lancia S4 на трошляк или Peugeot T16 на асфалт (2,3 и 1,6 секунди съответно).

Мощност от 600 к.с., сходна на тази на Ioniq 5 N, би била OK. Въпреки това, до момента в който Ioniq 5 N е основан, с цел да бъде страшилище на писта, фокусът на R3X ще бъде върху бързото превъзмогване на пресечени терени.

Автомобилната виагра

R3X неизбежно ще спринтира до 96 км/ч за по-малко от три секунди, което е изцяло без значение. Усещането като цяло ще бъде по-важно, а Rivian разполага с повече технологии, с които да работи, в сравнение с Lancia в миналото е имала.

Няма да има физическа връзка сред моторите. Това ще разреши на програмистите да разработят всевъзможни вълнуващи режими на шофиране. Знаем, че Rivian има навика да актуализира режимите си на шофиране.
В момента “в мазето ” им несъмнено има екип от програмисти, които пишат режим „ Рали “.

R3X ще бъде по-достъпен и от Integrale. Необходим е лидер с невероятни умения, с цел да извлече максимума от Integrale. Режимите на шофиране в Rivian безспорно ще улеснят лидера. Rivian може да употребява вектор на въртящия миг, интензивно систематизиране на въртящия миг и рекуперативно прекъсване, с цел да ви държи надалеч от канавките и това да викате някаква off road пътна помощ някъде из Родопите.

Това машинация ли е? Не, не е. Посочете името на нов автомобил без никаква електронна интервенция. И също така, на кого в действителност му пука, в случай че резултатът е същият? Ще се чувствате като воин, до момента в който автомобилът работи на назад във времето, с цел да ви защищити. Това е като виагра за шофиране. Измама е, само че въпреки всичко си прекарвате ужасно.

Автомобилите с висока проходимост са билет за независимост

Знаете ли за какво коли като Porsche 911 Dakar и Lamborghini Huracan Sterrato са толкоз готини? Съвременните суперавтомобили са станали прекомерно бързи, с цел да им се наслаждавате по публичните пътища. Това значи, че би трябвало да отидете на писта, която би трябвало да делите с доста други хора.

Тези повдигнати суперавтомобили разрешават да бъдете палави на повърхности, които не се следят от полиция или от див еколог.

Свободни сте да въртите задницата колкото си желаете, без Големият брат да ви гледа. За страдание, не доста от нас могат да си разрешат тези въодушевени от ралитата суперавтомобили. Най-близкото нещо до тях, което средностатистическият човек може да си купи, е един от Raptor-ите на Ford. Техният център на тежестта обаче е малко по-висок. Трябва да слезете малко по-ниско, в случай че желаете да се чувствате като в Integrale.

Естествено, R3X няма да бъде автомобил за 35 000 $. Вероятно оттова ще стартира диапазонът на цените. Ние предвиждаме съвсем двойно по-висока цена за R3X. Но това е една дребна част от цената на Дакар или Стерато, а вие ще получите същите характерности на ускоряване и странично развлечение върху тиня.

Защо би трябвало да ви интересува

В допълнение към това, че ще бъде рали звезда, R3X ще бъде добър офроудър като цяло. Казвали сме го преди и ще го кажем още веднъж: бъдещето на офроуда е електрическо. Бъдещето на автомобилната промишленост като цяло не е електрическо, а по-скоро комбинация от мотори с вътрешно горене и електричество. Офроудът ще извлече голяма изгода от неналичието на мотори с вътрешно горене.

Dodge провокира много неспокойствие, когато показа напълно новия Dodge Daytona EV тази седмица, само че също по този начин разкри, че с него ще живее и модел с бензинов мотор. Дори и това не беше задоволително положително за върлите почитатели. Те обявиха, че един мускулест автомобил не е мускулест автомобил, в случай че в него няма Хеми.

Но факт е, че мисленето от остарялата школа отмира. Взети дружно, милениалите и поколението Z имат по-голяма покупателна дарба от по-старите генерации. По-голямата част от тях са отворени към концепцията за електрически автомобил. Следващото потомство ще израсне с коли, които не подвигат звук, а след 30 години автомобил с V8 ще бъде екзотика.

Автомобили като R3X избавят заниманието

Както постоянно, светът се развива, както и автомобилът. Можем да проследим измененията в навиците за пазаруване на коли в продължение на 100 години и е съвсем несъмнено, че децата не се интересуват от това, което карат родителите им. Вероятно сте израснали на задната седалка на комби, по тази причина сте си купили SUV или кросоувър. 

Въпреки всички мои старания най-големият ми наследник не се интересува от роудстъри със задно предаване. Той желае седан електричка, в който може да побере всичките си другари. Това е единственото му условие, а това е дете, което е израснало в домакинство с непрекъснат поток от SUV-та, кросоувъри, спортни коли, суперавтомобили и всичко де що движи на 4 колела.

Не става въпрос толкоз за грижа, а по-скоро за приемане на обстоятелството, че идващото потомство купувачи на коли диктува накъде да върви промишлеността и останалите би трябвало да одобряват това.

Но до момента в който заниманието е приоритет, с коли като R3X, не всичко е изгубено. А в случай че съумеят да съчетаят този фактор на развлечение с почти налична цена, тогава всички ще сме по-добре.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР