Цените на какаото през последните 10 месеца достигнаха рекордни нива

...
Цените на какаото през последните 10 месеца достигнаха рекордни нива
Коментари Харесай

Какаолипсис

Цените на какаото през последните 10 месеца доближиха рекордни равнища от над 10 хиляди $ за звук на тържищата в Ню Йорк и съвсем 9500 паунда на пазарите на първични материали в Лондон. Това са равнища, които не са достигани в никакъв случай преди, а темпът на напредък – умопомрачителен. Причините за тази особеност са структурни несъответствия на пазара на какао, както и предстоящ световен дефицит на суровината през идващия сезон, подсилен от продължаващо търсене в международен мащаб и последствията от климатичния феномен „ Ел Ниньо “.

В допълнение икономическата и финансовата неустойчивост в главните страни производителки, структурният недостиг и неприятното положение на какаовите плантации, както и спекулативното държание на огромните преработватели, търговци и консуматори, изстреляха котировките на божествената суровина в небесата, а цената ще бъде горчиво платена от всички фенове на шоколада.

Къде се чупи пазарът на какао и каква е горчивата цена на уроците от структурните несъответствия и изкривените вериги на доставка в промишлеността с монокултурата?
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР