Възстановяване на величието на Lancia 037 от Група В. Това е

...
Възстановяване на величието на Lancia 037 от Група В.
Това е
Коментари Харесай

Kimera EVO 037 е цяло чудо

Възстановяване на величието на Lancia 037 от Група В.

Това е невъзможна история. Срещу бруталната успеваемост на видимо непобедимото Audi Quattro се изправи един внимателен рали автомобил със средноразположен мотор със задно предаване. Едва ли би могло да бъде по-метафорично. Разработена и създадена от Abarth в съдействие с Pininfarina и Dallara, Lancia 037 беше облечена в кевлар фантазия и същински правоприемник на именитата Lancia Stratos.

037 беше лек, чевръст и пилотиран от някои от най-великите водачи в света. Lancia използваше досетливост, сръчност и някои подмолни тактики, с цел да отбрани достойнството на Италия против зараждащата се рали суперсила Германия.

Група Б

Годината е 1983 година и Група В едвам стартира своето пътешестване към доставката на най-технологичните и ужасяващи рали коли, които светът в миналото е виждал.

Въпреки геройствата на Валтер Рьорл с Opel през 82-ра година, които му донесоха международната купа при водачите, новата сензация на Audi със задвижване на четирите колела завоюва купата при конструкторите в дебютния си сезон. Той печели седем от 12-те ралита. Задвижването на четирите колела щеше да бъде единствената игра в града оттук насетне. Особено откакто в много „ халтавите “ правила на Група Б мощностите щяха да нарастват с тревожни темпове през идващите сезони.

Автомобилното текстуално съпреживяване е дело на Джетро Бовингтън.

Пътят на Lancia

Lancia обаче потегля по собствен път, най-малко за известно време. И през 1983 година, на инат на всичко, 037 донесе купата при конструкторите единствено с две точки. Това ще бъде последният автомобил със задно предаване, който ще реализира това отличие и ще удържи приливната вълна на задвижването на четирите колела.

Това е дълъг метод да се каже, че превъзходният 037 на Lancia заслужи мястото си в листата на 20-те най-велики автомобила, които в миналото сме карали, по най-трудния вероятен метод. През тиня, трошляк, сняг и лед, преследван от тъпия нос и раздувките на мощното Quattro.

Италианската автомобилна столица

Намираме се в Кунео, в северозападна Италия. Торино, домът на Lancia и Abarth, е на към час път на север. На запад са хълмовете, които се изкачват по задачите Приморски Алпи, пътищата, по които 037 завоюва една от най-известните си победи на спорното, разтърсващо рали Монте Карло, първи кръг от шампионата през 1983 година Но ние не сме тук, с цел да караме 037. Не напълно. Ние сме на посетители на Kimera Automobili, дребен производител, който черпи познания и опит в моторните спортове от целия този район, и на превъзходния и надълбоко завладяващ Evo37 на компанията. Вдъхновено от 037. Развито с по-късните поучения от невероятния триумф на Lancia в Група Б и основано с завладяващо внимание към детайлите, висококачествени съставни елементи и пристрастеност с необятно отворени очи. Това създание може да попадне под шапката на „ рестомод “. Но то е доста повече.

Проектът Kimera

Проектът Kimera е дете на мозъка, или може би на сърцето, на Лука Бети, някогашен рали водач и горделив жител на този район.

„ Аз съм от Пиемонт “, споделя той. „ И даже хората да си мислят, че Емилия-Романя [родното място на Модена] е автомобилната земя на Италия, в действителност Торино е самото сърце на нашата промишленост. За пиемонтците нашето Ферари беше Ланча.
През осемдесетте години на предишния век татко ми, всички, доста се гордееха с триумфите на ралито. Това беше митична марка. Тези спортни коли Martini Racing бяха нещо магическо и въодушевиха живота ми “.

Кариерата на Бети

Кариерата на Бети като рали водач продължава 15 години, преди да се отдръпна от надпреварите и да сътвори бизнес за реституция на коли. Първият автомобил, който му е предоставено да върне към живот, е най-емблематичната машина от Група В и още по-радикалният правоприемник на 037 – Lancia Delta S4. Този необичайно изглеждащ хечбек със задвижване на четирите колела е оборудван със приблизително ситуиран 1,8-литров четирицилиндров мотор с компресор и турбокомпресор, който създава 480 к.с.

Смъртта на група Б

Мнозина настояват, че мощността на S4 е по-близо до 600 к.с. Той се състезава във WRC през 85 и 86 година и в последна сметка убива може би единствения водач, който може да го укроти по това време. Хенри Тойвонен, дружно със своя втори водач Серхио Кресто умират в S4 по време на Tour de Corse в драматичен и нечовечен случай.

В този ден умира и Група Б. Категорията просто бе излязла отвън надзор. За Бети – обожател на традициите на Lancia през целия си живот – поемането на този план е чест и обезпечава скъп опит и контакти за концепцията, която към този момент се е зараждала в главата му.

Мотивацията на Бети

„ Моторните спортове са толкоз вълнуващи “, изяснява Бети. „ Исках да си върна този адреналин. Затова си споделих: „ Добре, дано да създадем респект към една велика ера на Lancia “.

За мен най-красивата от тази епоха на Martini Racing беше първата. Майката на всички тях. Автомобилът, който разреши тази история да бъде написана. “ Той приказва за 037, несъмнено. „ Освен това в него има тази страхотна история на Италия против Германия – жанр, креативност, полуда, а по-късно Германия е противоположното “, продължава Бети.

„ В доста връзки 037 е архетипният италиански автомобил. Това е талантлив автомобил, само че в предишното е бил цялостен с проблеми. “ Той избухва в усмивка и двамата разбираме тъкмо защо приказва.
„ Затова се пробвам да ползвам нови технологии, нови материали, с цел да направя съвършения автомобил и съвършената респект към тази ера. “

Зашеметителен резултат

Полученият вследствие на това Kimera Evo37 – целият на стойност над 700 000 $ – е замайващ. Подобно на истинския 037 Stradale, от който са създадени единствено 200 броя, с цел да дава отговор на условията за хомологация на Група Б, Kimera употребява пътническата клетка на скромната Lancia Scorpion (Montecarlo в останалата част на света), с неповторими подрами начело и откъм гърба за окачването с двойни рамена, надлъжно инсталирания мотор и скоростната кутия.

Окачване

В задната част, тъкмо както в интервала, са ситуирани два амортисьора от всяка страна. Усещането за рали автомобил е мощно. Kimera употребява регулируеми амортисьори Öhlins, подрамите са доста по-здрави. Evo37 се движи на 18-цолови колела начело и 19-цолови откъм гърба, с гуми Pirelli вместо по-скромните 16-цолови на 037 Stradale.

Каросерията, макар че е въодушевена от 037, е по-изчистена, по-преувеличена и красиво направена от въглеродни нишки. Дори „ Есмералда “, предпроизводствен първообраз в английско спортно зелено, който е бил употребен и измъчван, е нещо чудно. Ще можем да изпробваме и „ Наталия “, нов потребителски автомобил, преди малко излязъл от завода, с цел да забележим по какъв начин са се развили нещата.

В серийна версия приблизително разположеният двулитров четирицилиндров мотор развива 500 к.с. и издава голям брой напълно груби звуци. Подобно на истинския рали автомобил, Evo37 употребява два амортисьора на всеки заден ъгъл. За разлика от оригинала, Evo37 е красиво конструиран и приключен.

Връзките с Lancia обаче са дълбоки и в екипа на разработчиците. Двигателят да вземем за пример е създаден под зоркото око на Клаудио Ломбарди. Той е някогашен началник на инженерния отдел на Lancia, а по-късно управител на тима на Ferrari F1.

Тук Кимера става в действителност забавна. Вместо просто да копира 2,1-литровия мотор с наложително пълнене на модела 037, новият автомобил се възползва от по-късната технология от Група В, въведена за първи път от Lancia с дивата Delta S4. Така че новият мотор – неговият блок е обработен от заготовки – употребява компресор за реакция при ниски обороти, преди да премине към турбо при високи обороти на мотора.

По този метод се отстрани забавянето и се дава опция за огромен турбокомпресор с високо налягане на форсиране и огромна мощ в горния край. Умно е, че откакто турбото поеме ръководството, компресорът се отделя от мотора посредством електрически съединител, с цел да се отстраняват паразитните загуби, които нормално се свързват с такива системи.

Алтернативната действителност на Kimera

Evo37 не е толкоз рестомод, колкото автомобил, роден в различна действителност. Представете си, че Lancia е траяла да употребява задвижване на задните колела за своята рали акция и е употребила нови технологии за материали и инженерни решения за платформата 037, с цел да бъде в крайник с бързо ескалиращата конкуренция във въоръжаването в Група Б.

Резултатът може би щеше да бъде нещо доста близо до това необикновено създание. Оттук идва и емблемата на задната му част с надпис „ Autentica evoluzione “. Бети има S4 и спортен модел 037 (разбира се, че притежава). „ Този автомобил, “ споделя той, „ в действителност придвижва същинското чувство от Група В на пътя. “ Esmeralda има два разновидността за ръководство на мотора, едната с мощ към 350 к.с., другата с 450 к.с.

Серийните коли имат трета карта, която обезпечава над 500 к.с. Теглото на Evo37 е 1077 кг. След като видях няколко Kimera-и в разнообразни цвята и чух историята по какъв начин е зародил автомобилът, започнах да слюноотделям през очите. Готов съм да се потопя в най-лудата, най-лошата епоха на рали колите. Само може би без частта с огнената гибел.

Главният изпълнителен шеф на пиемонтската буржоазия Kimera и някогашен професионален рали водач Лука Бети е роден да прави това. Роден в италианския район Пиемонт, Бети израства с вярата, че спортните Ланчии на Мартини са вълшебен. Не е чудно. Не единствено, че Lancia е основана в района, само че и бащата на Бети печели италианския рали шампионат през 1980 година с Lancia Stratos.

Кратко съпоставяне с Miata

Едно от преимуществата на потреблението на донорски коли Scorpion е, че Kimera остава необикновено компактна. Тя е прекомерно красива, с цел да наподобява на играчка, само че автомобилът не е доста по-дълъг от Миата и макар че е по-широк, е и по-нисък от дребния състезателен автомобил на Mazda. И въпреки всичко тази дребна повърхност съдържа толкоз доста планове и драматизъм. Говорим за харизма.

Бети е висок човек, само че когато се спуска над високата карбонова армировка на централната вана и в тънката седалка, излиза наяве, че Kimera не е основана за хора с пропорции от NFL. Инстинктивно потеглям да плъзгам седалката назад по нейните водачи, само че тя към този момент е отвън придвижване.

За благополучие, серийните коли са подобрили доста този проблем. Дори и по този начин, леката структура на Kimera е явна и подобаваща. Този автомобил може и да е коренно модифициран, само че корените му остават крепко в годините на популярност на Lancia в моторните спортове.

Раменните ремъци на Kimera припомнят за най-хубавия час на истинската Lancia 037. Световния рали шампионат в група В през 1983 година Този автомобил би спечелил всяко съревнование Cars and Coffee, в което взе участие.

Театърът стартира още от първия миг. Завъртете превключвателя за прекъсване на мотора в жанр моторни спортове на централната подпора, с цел да включите автомобила. След това щракнете ключа за запалване, ситуиран в края на дребна триъгълна издигната секция тъкмо преди основния ключ, и чуйте по какъв начин горивната система се зарежда.

Накрая натиснете с палец и показалец двата бутона на стартера от двете страни на триъгълната конструкция. Ако ритуалът към момента не ви се коства задоволително рали, то разтърсващият, недодялан, нежен, хленчещ звук от twin sharged мотор ще го направи. Как може единствено от 2,1 литра работен размер да се изхвърлят толкоз доста звук и сила? Никога не съм чувал нещо сходно.

Sensory overload

Първите усещания са от чувство. Толкова доста чувства. Шестстепенната механична скоростна кутия Graziano е споделена с Audi R8 и Lamborghini Gallardo и се усеща познато и ослепително. Тежка, само че плавна и с прелестна заостреност. Управлението е относително леко, което се дължи на ниската маса на автомобила, само че не е прекомерно бързо или нервно, а основава чувство за убеденост.

Отчасти това се дължи на същинската точност. За мен осезаемата неотстъпчивост на шасито е изненада. Обикновено старите коли просто не могат да се сравнят с целостта на по-новите и това се отразява на амортизацията и реакцията на кормилното ръководство. Не и тук. Evo37 е стегнат и следен, само че думите на Бети звучат в ушите ми.

„ Той има философията на рали автомобил, а не на спортен автомобил. Характерът и чувството му са изцяло разнообразни. “

В автомобила има придвижване, преместване на тежестта, което може да се усети и, допускам, да се употребява с добър резултат. Усеща се, че е жив.

Двигател

British racing green този Evo37 е необичайно тънък, само че въодушевяващ избор.
Този превъзходен комутатор се свързва с transaxle на Audi R8/Lamborghini Gallardo.

Двигателят е голяма част от това съвсем органично чувство. Да го назовем сърцето на Кимера би било подценяване. Уникалният четирицилиндров мотор заразява и обитава всяка фибра на тази интензивна машина. Както се чака от един редови четирицилиндров мотор, в него няма и намек за благозвучност. Но гневното дрънкане, съчетано със свистенето на турбокомпресора и съскането, въздишките, свируканията и чуруликането на турбокомпресора, основава див, непрекъснато изменящ се звуков пейзаж. Има намек за F40, само че по някакъв метод този мотор с дребен работен размер е още по-груб и завладяващ.

Предоставянето на мощността му също е неповторимо. Силно подсиленият порив към прекъсвача, закрепен на 7800 об/мин, е див, само че реакцията на турбокомпресора при ниски обороти значи, че в никакъв случай не чакате моторът да оживее или да се движите с огромен скок на въртящия миг.

Evo37 е автомобил на контрастите и най-странната комбинация от остаряло и ново, която в миналото съм изпитвал. Всъщност той ви изненадва на всяка крачка. Той е толкоз превъзходен, че трансформира всяка сцена в някаква фикция от бъдещето, генерирана от изкуствен интелект.

Съблазнителна фантазия. Динамично, чувството е необикновено настоящо от позиция на сплотеното, точно изхабяване, както и на уравновесеността и контрола, които демонстрира върху всяка повърхнина. И въпреки всичко дълбоката и осезаема връзка с всяко ръководство е връщане към по-ранни времена. Коктейлът от бъдещето, тук и в този момент и от дълго време изгубената аналогова тръпка е главозамайващ.

Kimera има мирис. Има и дух

Още по-сюрреалистично измерение прибавя моторът, който звучи и се държи по този начин, като че ли е изваден не просто от друго време, а от друга планета. Но пък мирише на мощно модифициран, суперподсилен спортен мотор от осемдесетте години. Наоколо се вихрят неизгоряло гориво, горещо масло и всевъзможни други аромати.

Почти може да се окажете в сервизната зона на рали през 83-та година, до момента в който екипът на Martini Racing бързо приготвя своя суперавтомобил за стадиите, наливайки екзотични, евентуално извънредно рискови течности. Evo37 чука на вратата на цените на хиперавтомобилите, само че незабавно излиза наяве, че този автомобил ще се хареса на напълно друга публика. Evo37 сигурно се усеща по-специален от съвсем всеки снаряд с мощ над 1000 к.с., който бихте желали да споменете. Той се поти и плюе, и хърка, и излъчва темперамент.

Дарио Франкити „ Двигателят на Lancia 037 се въртеше като двутактов мотоциклет, предавките се превключваха фантастично, а шасито беше извънредно пъргаво. С един прясно реставриран образец унищожихме преди малко асфалтираната си алея, до момента в който се преструвахме, че това е специфичен стадий. Напълно си заслужава! “

Kimera също танцува. Както беше маркирано, има повече наклоняване, клякане и потапяне, в сравнение с бихте изпитали в съвременен суперавтомобил. Това основава чувство и противоположна връзка. Освен това автомобилът е толкоз лек, че може да си разреши да остави каросерията си да диша, без да изплува от надзор.

Сцеплението е по-слабо от това на нов 911 или Ferrari. Въпреки това автомобилът е толкоз напредничав и радушен, че в това се крие магията. Помага и фактът, че Evo37 е дребен и невисок. Ето за какво хвърлянето на автомобила с обсег се усеща по-естествено, в сравнение с прецизното му ръководство с върховете на пръстите. Наистина обаче специфичен е методът, по който лидерът може да трансформира салдото на автомобила със спирачките и газта.

Обноските на Kimera

Първоначално Kimera е склонна към леко недозавиване, само че незабавно щом се научите да ускорявате внезапно или, още по-добре, да спирате нападателно в завоя, автомобилът оживява. Задният мост към този момент е в играта. Тя се плъзга необятно предсказуемо и няма предусещане за махало. Само точност и неизбежното чувство, че повече газ за … в този момент … ще бъде нещо положително.

И това е по този начин. Evo37 елементарно възприема примамливи ъгли и макар че се нуждаете от уверени подавания на газ, с цел да поддържате автомобила уравновесен, ходовата част се усеща отлично снизходителна.

Цялото преживяване е интензивно и се наслагва върху дивите, озадачаващи, плашещи и занимателни звуци на мотора, които му придават същинско преимущество. Това не е някакво преживяване от вида на Миата в мокрото, бавното придвижване и неналичието на заплаха. Но вие не бихте желали това, нали?

Това е Група Б, укротена задоволително, с цел да може елементарните смъртни да я употребяват. Това е достижение, съвсем толкоз необикновено, колкото лек, грациозен рали автомобил със задно предаване да се изправи против Audi Quattro през гори и планински проходи при всевъзможни метеорологични условия и да излезе победител. Evo37 е заслужил правото да дели място в нашия лист с истинския 037. Кимера е написала своя лична невъзможна история.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР