Тези дни Владимир Путин говори пред конгрес на Съюза на

...
Тези дни Владимир Путин говори пред конгрес на Съюза на
Коментари Харесай

Русия продава петрол срещу хартия. Икономиката страда.

Тези дни Владимир Путин приказва пред конгрес на Съюза на съветските индустриалци и бизнесмени (РСИП), а измежду присъстващите бяха едри предприемачи и олигарси като Алексей Мордашов от " Северстал ", Владимир Потанин от " Норникел ", Виктор Рашников от ММК, Михаил Гуцериев от " Руснефт ", Виктор Векселберг от " Ренова ", Олег Дерипаска от " Русал " и Херман Хан от " Алфа Груп ". Всички те са обект на западни наказания.

Бюджетен недостиг

„ Ситуацията в съветската стопанска система през последната година мощно се промени. Путин очевидно трябваше да каже нещо на хората от едрия бизнес, с цел да ги успокои “, споделя икономистът Олег Вюгин. На фона на глобите и продължаващата война съветското държавно управление явно има проблеми с приходите. Само през първите два месеца на тази година бюджетният недостиг е бил съвсем 2,6 трилиона рубли или 3,4 милиарда $. Икономистът Сергей Алексашенко предвижда до края на годината тази цифра да нарасне съвсем двойно.

Професорът и лекар по стопанска система Игор Липсиц изяснява, че Русия е изгубила главните си източници на доходи: " Ние загубихме газовия пазар, Европа се възвръща с американски газ. От огромните петролни пазари останаха единствено Китай и Индия. Последните, откакто видяха печалния опит на Европа, постановиха таван от 20% на един снабдител, което значи, че няма да купуват повече. С Китай бъдещето към момента е неразбираемо. Плащането в личните им валути също не оказва помощ изключително. Индийските рупии въобще не могат да се обменят. В момента продаваме нефт за хартия ".

Руският бизнес оказва помощ за воденето на войната

Една от главните тематики на конгреса бе въвеждането на така наречен доброволна вноска в съветския бюджет от едрия бизнес. Преговорите за това се водеха от известно време насам, а размерът на вноската намаляваше в синхрон с ентусиазма на бизнесмените. От плануванаъа в началото сума от 1 трилион рубли най-после останаха 300 милиарда рубли.

Дългата опозиция от страна на бизнеса наподобява беше преодоляна, като паричният „ данък за войната “ се снабди с ново име - налог върху изключителните облаги. Допълнителната вноска ще се заплаща от фирмите, които имат облага от над 1 милиарда рубли в последните две години. Петролният и газовият бранш към този момент са изключени от този данък.

" Още през цялото време никой не искаше да заплаща тези пари. Защото, в случай че непринудено внасяш пари в хазната, ти ставаш спонсор на военната интервенция, която Русия организира. Тогава автоматизирано попадаш под ударите на наказания ", изяснява Игор Липсиц.

Петролното ембарго влезе в силаСнимка: DW

Путин е оповестил пред съветския бизнес, че стопанската система на страната е устояла на санкционната война и е съумяла да " внесе сурогат " на всичко, от което се нуждае. " В структурата на стопанската система настъпиха толкоз трагични промени, че брутният вътрешен артикул би трябвало да се възприема по друг метод. Той не може да се съпоставя с този от  предходни години, в този момент промененото качество на живот е доста по-изразителен индикатор ", счита Олег Вюгин.

Нова версия на планова стопанска система?

В началото на обръщението си Путин съобщи, че в този момент Русия има " нов модел " и " ново качество " на стопанската система. " Путин не изясни какво се крие зад тези избрания, само че е ясно, че това е модел на затваряне на съветската стопанска система в себе си, както и на нейната милитаризация ", разяснява Липсиц.

Олег Вюгин също изяснява думите на Путин по подобен метод. " Сътрудничеството на съветската стопанска система със западната беше доста потребно, това беше взаимноизгоден продан, ние давахме запаси, те ни даваха технологии. Сега съдействието ни е ориентирано към Азия и се колебая, че ще бъде толкоз потребно. Сред развитите страни е единствено Китай, само че той води друга политика, не на продан, а на стопански напън и агресия. А такава политика не е преференциална за Русия ", разяснява той.

Сергей Алексашенко показва, че " стопанската система става все по-зависима от страната. Примерът е, че всички би трябвало да способстват за стопанската система, с цел да няма проблеми. (...) В изискванията на властнически режим всеки бизнес зависи от страната - огромният бизнес зависи от Кремъл, междинният бизнес - от губернатора, дребният бизнес - от локалните управляващи ", обобщава съветският икономист.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР