Тези дни стана ясно, че във Великобритания са арестувани петима

...
Тези дни стана ясно, че във Великобритания са арестувани петима
Коментари Харесай

Българите са шпионирали за Русия и в Германия?

Тези дни стана ясно, че във Англия са задържани петима българи за хипотетичен шпионаж в интерес на Русия. Берлин изследва сигнали, съгласно които те може да са шпионирали и военни обекти в Германия, написа

Новината за арестуваните петима хипотетични съветски шпиони във Англия, които са български жители, обиколи интернационалните медии. Британските служби считат, че откритите у тях фалшифицирани персонални документи, включително задгранични паспорти от Англия, България, Хърватия, Франция, Испания, Словения и Чехия, са били употребявани от обвинените в шпионаж за техни секрети пътувания. Трима от общо петимата арестувани по случая - двама мъже и една жена - от януари 2024 ще дават отговор пред английски съд. Става дума за български жители, които от години живеят в Обединеното кралство. Обвинени са, че са работели за съветска загадка работа, както стана ясно през миналите дни.

Били ли са дейни и в Германия?

По информации на немското радио WDR, немските служби изследват информациите, че хипотетичните съветски сътрудници може да са шпионирали и в Германия. Най-малко едно от тези лица в предишното е пътувало до Германия, се прецизира в информацията на публичната медия. Според същия източник има индикации, че задачата на това пътешестване може да е била шпионаж на военни обекти.

С следствието на информациите от английските служби е натоварена немската Федерална престъпна работа, научаваме още от обявата на WDR. Други органи, като Федералната прокуратура, вътрешното и военното разузнаване, към този момент отхвърлят информация по случая.

Службата за отбрана на конституцията (вътрешното разузнаване) от дълго време предизвестява за това, че поради войната против Украйна и в Германия се чака засилена съветска шпионска активност. В тази връзка от началото на спора от Европа бяха изгонени над 400 съветски шпиони, маскирани като дипломати, от които над 40 са работели от Германия.

Все повече пътуващи шпиони?

Затова в бъдеще Москва ще залага от ден на ден на пътуващи шпиони, гласи оценката на немските служби за сигурност. Възможно е също по този начин да зачестят случаите, при които информанти доставят на руснаците секретни информации против възнаграждение, показва още Западногерманското радио.

Органите за сигурност считат, че най-много секторът на защитата може да е от интерес за руснаците - примерно обекти на Бундесвера и на НАТО във Федералната република. Според Службата за военно контраразузнаване съветските разследващи служби демонстрират необикновен интерес към доставките на оръжия за Украйна и към образованието на украински военнослужещи, написа WDR.

Така да вземем за пример предходната година бяха видяни дребни дронове над казарми на Бундесвера и над подготвителни полигони на американски елементи в провинциите Райнланд-Пфалц и Бавария. Има информации и за подозрителни транспортни средства наоколо до военни обекти. В началото на август пък беше арестуван офицер от армията, който е обвинен, че е работел за съветските секрети служби.

Затварят съветски консулства в Германия

До края на тази година Русия би трябвало да затвори няколко свои консулски служби в Германия. Така дипломатическият личен състав, към който е процедура да се прикрепват и сътрудници на тайните служби, ще намалее още повече. Само посолството в Берлин и една от общо пет консулски служби сега ще останат да работят на територията на Германия.

С това немското външно министерство реагира реципрочно на затегнатите преди този момент от Москва ограничения против немски представителства и организации на съветска територия. През май съветското държавно управление разгласи, че от юни броят на немските държавни чиновници, които могат да обитават в Русия, ще бъде стеснен до 350 души. Засегнати бяха и културните институти и немските учебни заведения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР