„Тези 53 дни на власт на това ново управление минават

...
„Тези 53 дни на власт на това ново управление минават
Коментари Харесай

Любомир Стефанов: 53 дни на власт на новото правителство минават под слогана „анализирай това“

„ Тези 53 дни на власт на това ново ръководство минават под слогана „ анализирай това “. Да си в ръководството значи, че малко или доста си квалифициран. Не скачаш, преди да си споделил „ хоп “. Когато си сигурен, че ще се оправиш по-добре от конкуренцията, тогава се впускаш в едно съревнование. А внезапно се оказва, че едни хора са се пуснали на тая писта, просто тъй като е можело, тъй като им е казано или тъй като изискванията са били подобаващи и си нямат никаква концепция какво да вършат, когато станат ръководещи. “

Този коментар направи в изявление за БНР Любомир Стефанов, учител по политически науки в Нов български университет. Стефанов подлага на критика „ мантрата, която министър председателят и неговите доближени министри повтарят – не трябвало да се вършат ограничения от днеска за днеска, трябвало да се мисли и проучва “ и попита докога ще проучват.

„ Премиерът Петков се пробва да смъкна напрежението, защото явно такова има “, съобщи Любомир Стефанов в предаването „ Преди всички “ по отношение на различията и разменените реплики сред Кирил Петков и Румен Радев.

Според Стефанов сюжет вид „ Боянски ливади “ е „ нуклеарният “ и той не има вяра президентът и министър председателят „ да са стигнали чак до тази фаза толкоз рано в връзките си “.

Има триъгълник на управляващите, а не квадрат на управляващите и в този триъгълник президентът не участва в нито един от ъглите на това класическо разделяне, означи политологът. Стефанов счита, че Петков би трябвало „ да попровери терминологията и да спре да дава такива неудачни образци “

„ Защото той налива причини в една остаряла теза на опозицията, че България се изкривявала като полупрезидентска република, “ разяснява политологът.

Според Стефанов еволюцията и „ стигането до нов, свещен преломен документ “ в връзките с РСМ следва да бъдат направени от държавните управления на двете страни. По думите му концепцията на Консултативния съвет по национална сигурност преди визитата на Петков в Скопие е била „ да преговорят, да се обрекат, да се врекат обществено, че знаем кои са ни параметрите и няма да има свободно интерпретиране на техните граници и значение “.

Любомир Стефанов е на мнение, че връзките със Северна Македония са на кота нула.

„ И продължаваме да вкопаваме, вместо да се откопаем и да тръгнем напред, “ разяснява той.

Във връзка с чуваемостта на нашата позиция в Брюксел той уточни, че сме съумели да реализираме „ въпреки и сдържан пробив “.

В разбора си на напрежението сред Българска социалистическа партия и президента, както и по отношение на догадките за нова партия на президента Радев, политологът съобщи, че има поредност порции „ от клюки, хипотези на квадрат, които витаят в общественото пространство из столичните ъгли и кьошета и заведения, че готви различен план, който да бъде по-близък и благ на сърцето на президента “, който да бъде негов трамплин в налагането на нов политически модел.

„ Малко или доста престижът му беше комплициран като поръчител за това, че новата коалиция ще успее и ще наложи този нов модел. За това е и „ Продължаваме промяната “. Трябва да им дадем време най-малко доникъде на лятото, с цел да забележим дали има смисъл да се прави съперник. Създаването на съперник - непосредствено политическо предизвикателство към тази аморфна конструкция Политическа партия, ще значи доста съществено тестване за нейния небосвод като политическо бъдеще и това, което министър председателят си пожела - 4 години, ще наподобява не като коледно благопожелание, а като първоаприлска смешка, “ заключи Любомир Стефанов.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР