ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3 участва за седми път в

...
ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3 участва за седми път в
Коментари Харесай

Децата на енергетици видяха къде работят мама и тате

ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3 ” взе участие за седми път в самодейността “Гордея се с труда на моите родители ”

Всичко за:
Местни избори 2019
За кого ще гласувате на втория тур?
Къде работят мама и тате видяха към 45 деца на енергетици от Топлоелектрическа централа “КонтурГлобал Марица Изток 3 ”.

На възраст сред 7 и 16 години, те гостуваха в теца в Деня на будителите. Инициативата е част от плана “Гордея се с труда на моите родители ”. Той се осъществя в 20 огромни български компании, които членуват в Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации. Това е най-голямата неправителствена организация в международен мащаб, която се занимава с стабилно развиване и корпоративна обществена отговорност.

20-те компании, които се включват в седмото издание на “Гордея се с труда на моите родители ”, са А1, “Амер Спортс ”, “Асарел Медет ”, “Аурубис България ”, Група Технология на металите, ДЗИ, “Доверие Брико ”, “ЙОВ България ”, “КонтурГлобал Марица Изток 3 ”, “Мелексис ”, “Неохим ”, ОББ, “Овергаз ”, Пощенска банка, “Солвей Соди ”, “Софарма ”, “Стомана Индъстри ”, “ТехноЛогика ”, “Транспрес ” и “Хаoс Груп ”. 1200 деца са били част от тазгодишното издание на груповия план.

Целта на тази организация е да разисква и търси решение на значими публични проблеми, какъвто е казусът за качеството на образованието у нас. Липсата на връзка сред образованието и действителния бизнес, неналичието на кариерно обучение и насочване на учениците още в учебните заведения към бъдещите им работни места, са измежду въпросите, чието решение компаниите от Българска мрежа също търсят. Директорът на централата Куинто ди Фердинандо приветства децата с добре пристигнали и се снима с тях.
Директорът на централата Куинто ди Фердинандо приветства децата с добре пристигнали и се снима с тях.

Тревожната наклонност сега е, че доста младежи избират място, където просто да учат, вместо специалност, в която желаят да се осъществят. Това ненапълно е обяснимо, тъй като в учебно заведение децата нямат опция да се срещнат с другите специалности, да схванат какви персонални качества, познания и умения би трябвало да има човек, с цел да бъде сполучлив в тях.

Затова и главната цел на плана “Гордея се с труда на моите родители ” е

да покаже на

подрастващите,

че трудът е

нужда

и полезност,

че всеки човек е необходим и потребен за обществото, без значение каква специалност упражнява. Децата научават доста нова информация, потребна за тяхната обща просвета и за бъдещата им кариерна ориентировка, изключително за по-големите - и в избора им на уместно обучение и специалност.

Има нещо общо сред компаниите, които извършват този план - всички те се гордеят с приноса си към обществото и имат вяра, че чиновниците им са техният най-ценен актив.

В това отношение Топлоелектрическа централа “КонтурГлобал Марица Изток 3 ” е измежду ветераните, защото е измежду първите 3 компании, основали плана. И неслучайно визитата в централата бе проведено за седми път. Иван се оказа най-смел и седна в стола на дежурния диспечер.
Иван се оказа най-смел и седна в стола на дежурния диспечер.

Това изяснява за какво някои от децата към този момент бяха идвали тук, само че имаше и такива, които за първи път стъпиха в теца. Посрещна ги шефът Куинто ди Фердинандо, който им изясни, че

тази централа

създава

сред 8 и 10%

от тока

в България

После като същински служащи децата трябваше да минат през инструктаж за сигурност и да получат каски и защитни очила, с цел да посетят турбинния завод и контролната зала на централата.

“При турбините шумът е като на излитащ аероплан, по тази причина ще ви раздадем и тапи за уши ”, обясниха им домакините. Денис Коев (на челен план) е сигурен, че един ден ще работи като енергетик.
Денис Коев (на челен план) е сигурен, че един ден ще работи като енергетик.

За да видят работното му място, началникът на промяна Делян Дечев, който работи в централата от 23 години, бе довел от Стара Загора децата си Теодора, в 9-и клас, и Иван, в 4-и. С тях бе и първата им братовчедка Иванина, също в 4-и клас.

От Харманли пристигна второкласникът Никола, чийто татко Николай Желев работи като оператор на абсорбер към сероочистващата апаратура.

Други деца дойдоха от Гълъбово и Раднево, където живеят техните фамилии.

Денят беше изключително трогателен за ветерана пенсионер Райчо Джамбов от Гълъбово. Той пристигна със сина си Генади, чието работно място през днешния ден е контролната зала на централата, и внучката си Ралица.

Райчо почнал

работа на

2 януари 1976-а,

когато мястото

било един ров

и даже нямало назначен шеф.

Началникът пристигнал 18 дни по-късно, а откакто построили теца, Райчо Джамбов работил дълги години в елцеха.

“Тук се пенсионирах през 2000 година и от този момент не съм идвал. Интересно ми е да видя какво и по какъв начин се е трансформирало на тогавашното ми работно място ”, не скри вълнението си 76-годишният мъж. Райчо Джамбов сподели, че не е стъпвал тук от 2000 година, когато се пенсионирал, и искаше да види какво и по какъв начин се е трансформирало.
Райчо Джамбов сподели, че не е стъпвал тук от 2000 година, когато се пенсионирал, и искаше да види какво и по какъв начин се е трансформирало.

И в случай че за Райчо Джамбов Топлоелектрическа централа “КонтурГлобал Марица Изток 3 ” е минало, за десетокласника Денис Коев от Професионалната гимназия по електротехника в Стара Загора сигурно централата е бъдещото му работно място. Момчето занапред знае, че желае да стане енергетик и даже с готовност оказва помощ на домакините, до момента в който изясняват на своите посетители по какъв начин се образуват въглищата, които изгаря централата, по какъв начин тъкмо се създава електричеството и какво в действителност съставлява една термична централа, каквато е ТЕЦ-3.

Една от дилемите на домакините бе да не позволен и за момент децата да скучаят. Затова с изключение на разходка до контролна зала те им осигуриха обиколка и до сероочистките. Тук бяха и специалисти от Центъра за избавяне на диви животни “Зелени Балкани ” в Стара Загора, които донесоха в кафези и дружно с децата пуснаха на независимост към 50 патета и други птици, отглеждани и лекувани до момента при тях.

И това не е инцидентно, тъй като поддръжката на “Зелени Балкани ” е една от петте благородни начинания, които енергетиците от централата непринудено подкрепят - всеки месец от заплатите им се удържа сума, която всеки чиновник самичък дефинира. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР