Терористичната организация Ислямска държава се връща в Сирия, докато Съединените

...
Терористичната организация Ислямска държава се връща в Сирия, докато Съединените
Коментари Харесай

Специален доклад: Ислямска държава не е победена, укрепва се в Сирия

Терористичната организация " Ислямска страна " се връща в Сирия, до момента в който Съединените щати изтеглят бойците си. Същевременно джихадистите се укрепват и в прилежащ Ирак. Това се споделя в отчет на самостоятелния контрол в Министерство на защитата на Съединени американски щати, представен от Агенция Франс Прес, съобщи БГНЕС.
" Въпреки териториалната загуба на техния " халифат ", ИДИЛ си възстановяват бойните качества в Ирак и се появяват в Сирия още веднъж през второто тримесечие на 2019 година ", написа в отчета.
Според установеното, завръщането на джихадистите се дължи частично на неспособността на локалните въоръжени сили да поддържат дълготрайни интервенции, да водят няколко интервенции по едно и също време и да задържат контрола върху към този момент прочистени от терористи територии.
Завръщането на джихадистите в Сирия е станало факт, откакто Съединени американски щати реализираха отчасти евакуиране на бойците си от страната. " Изтеглянето беше осъществено макар мнението на командирите, че подкрепяните от Съединените щати Сирийски демократични сили (SDF) имат потребност от още подготовка и екипировка за антитерористични интервенции ", написа в отчета.
Миналата година американският президент Доналд Тръмп разгласи победа над " Ислямска страна " и заповяда американските бойци в Сирия да бъдат изтеглени. Това негово решение накара тогавашния министър на защитата Джеймс Матис да подаде оставка.
Малък брой американски бойци остава в Североизточна Сирия, в територии, които не се управляват от държавното управление на Башар Асад.
" Ислямска страна " не престават да правят покушения, засади и самоубийствени атентати както в Сирия, по този начин и в Ирак. Именно в Ирак те са основали " по-стабилен команден възел и координират своите офанзиви ", написа в отчета.
Тактиката на ИДИЛ е да основава безпорядък в териториите, които е изгубила. Организацията попречва локалните управляващи да открият ефикасен надзор и да поддържат реда.
Водената от Съединени американски щати коалиция против " Ислямска страна " счита, че джихадистката организация има сред 14 000 и 18 000 членове в Сирия и Ирак, измежду които 3000 чужденци.
Докладът напомня, че " Ислямска страна " в Ирак, която предшестваше ИДИЛ, изглеждаше унищожена, откакто водачите на локалните сунитски общности, подпомагани от американската войска, се обърнаха против джихадистите през 2007-2008 година. Но по-късно Абу Бакр ал Багдади се възползва от гнева на сунитите в Ирак против дейностите на следеното от шиити държавно управление в Багдад и построи отначало терористичната организация, подпомаган от хаоса на гражданската война в Сирия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР