Терористичната групировка "Ислямска държава" е загубила 95% от териториите си

...
Терористичната групировка "Ислямска държава" е загубила 95% от териториите си
Коментари Харесай

ООН: "Ислямска държава" е загубила 95% от териториите си в Ирак и Сирия


Терористичната формация "Ислямска държава" е изгубила 95% от териториите си в Ирак и Сирия, които е направлявала през лятото на 2014 година, заяви в сряда специфичният пратеникна Организация на обединените нации в Ирак Ян Кубиш по време на съвещание на Съвета за сигурност.

"От лятото на 2014 година ДАЕШ е изгубила 95% от териториите си в Ирак и Сирия, а повече от 7, 5 млн. души са били освободени от потисничеството й", сподели той.

Според пратеника обаче, успеха над "Ислямска държава" е била осъществена на доста висока цена.

"Хиляди военни и цивилни бяха убити или ранени, хиляди дами останаха вдовици, а децата сираци, стотици хиляди деца, са в този момент с промити мозъци, без уместно обучение. Цели градове лежат в руини, към 6 милиона души са избягали от домовете си", съобщи Кубиш. Той изрази съболезнованията си към "всички жертви на войната с "Ислямска държава".

Специалният делегат на Организация на обединените нации прикани още водената от Съединени американски щати коалиция, както и страните от района и интернационалните играчи да продължат "да поставят уверено както военни, по този начин и невоенни старания, целящи да оказват помощ на Ирак да удържи окончателната победа над ДАЕШ и да възстановят стабилността".

Според Кубиш, главният приоритет в Ирак би трябвало да бъде да се основат условия за безвредното завръщане на вътрешно разселените лица, както и да се "стабилизират, възстановят и реабилитират" всички наранени региони. В този случай, би трябвало да се обърне внимание най-много на на районите, където живеят етническите и религиозните малцинства, посочи още той. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР