Терористи или трактористи - защо земеделците извадиха тежката техника срещу

...
Терористи или трактористи - защо земеделците извадиха тежката техника срещу
Коментари Харесай

Бившият шеф на ДФ Земеделие Николай Каварджиклиев: Думата терористи няма място, когато говорим за бизнес

Терористи или трактористи - за какво земеделците извадиха тежката техника против властта?

Протестът не е единствено на зърнопроизводителите и става все по-мащабен, което идва да покаже, че е към този момент е извънредно време за коренна смяна в българското земеделие. Хората от моето потомство и по-възрастните с носталгия помним едни положителни времена, когато България изнасяше плодове и зеленчуци. Във всеки огромен град имаше фабрика или цех за произвеждане на консерви, месарски цехове. Видимо сега грешката не е от последното държавно управление и този министър. Това е една систематична неточност, която е наслагвана във времето и е крайно време да се поправи тази неточност и да се направи рестарт ", коментира бившият директор на държавен фонд " Земеделие " Николай Каварджиклиев в " Денят ON AIR ".

Според него въпросът е кой ще направи този рестарт.  " За него би трябвало да има цялостен консенсус от всички партии в Народното събрание, в случай че желаеме след години да има какво да ядем, както и сред съответните представителства на производители, преработватели и безусловно цялата общественост на земеделци. За да има подобен консенсус, би трябвало да се подеме този спор оптимално бързо ", безапелационен е Каварджиклиев.

По негови думи второто, което би трябвало да се направи, е да се промени закона, с цел да се откри представителността на всички аграрни асоциации и организации, които са стотици на брой. " Като шеф на фонд " Земеделие " помня, че имах много постоянно срещи и се чудих от кое място да ги стартира и от кое място да ги свърша. Самите те между тях не се понасят. Ако нямаме ясна държавна политика и ясни цели, по които да има единодушие, няма по какъв начин да има развиване за земеделския бизнес. Баницата е една, ясно е какъв брой дотации се получават от Европейски Съюз, какъв брой % от бюджета отиват за земеделие. Как ще бъдат разпределени и за кого, би трябвало да има консенсус ", попита някогашният директор пред Bulgaria ON AIR.

Каварджиклиев изясни, че обстановката е такава все още поради неприятна връзка. " Проблемът е не, че парите отиват на едно място, а че има централизация в няколко индивида. Другият проблем е дали това желаеме всички, дали фактически не желаеме да имаме лозарство, зарзаватчийство, не желаеме да имаме зеленчукопроизводство, тъй като тези сектори се затриват последните години. В момента вкарваме картофи от Германия, нектарини от не знам къде, това преди се произвеждаше в нашата страна и за какво изчезна - поради липса на работна ръка ", акцентира той.

Според Каварджиклиев страната би трябвало да има явен приоритет и воля, а по-късно би трябвало да има надзор. " Ролята на Министерството е да ръководи процеси. Никой не ръководи нищо. Хаосът в земеделието е цялостен и не е от през вчерашния ден или през днешния ден, а от последните 20-30 години. Работи се на парче, едни и същи хора с едни и същи способи се пробват да получат друг резултат ", сподели той.

Запитан дали има " терористи " в земеделския сектор, той отговори: " Има тотална комплицираност в връзката. Думата " терористи " няма място, когато приказваме за бизнес. Ние приказваме за действителен бизнес. Начинът на връзка би трябвало да бъде строго професионален и изчистен изключително на такава позиция ", добави той.

По думите на Каварджиклиев е очевидно, че не пазиме държавните си ползи. " На първо място е националният забавен, къде е той? Трябва да имаме ясна визия какъв е той, каква е държавната политика. Видимо не пазиме държавните ползи ", сподели той.

" Въпросът е какво има в това зърно (украинското бел.ред), проблемът идва от контрола на ръководство липсват системи за ръководство и надзор за какво ги е боязън от санкция, имаме наказания сега за това, че нямаме система за мониторинг. Трябваше да работи от 1 януари след няколко отлагания, тя не работи ", уточни още Каварджиклиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР