Термоядрен експеримент в корейки институт постигна рекорд в задържането на

...
Коментари Харесай

Рекорд: Задържаха плазма, нагрята до 100 милиона келвина, за 20 секунди


Термоядрен опит в корейки институт реализира връх в задържането на плазмата
(снимка: Korea Institute of Fusion Energy)

Физици от Корейския институт за термоядрена сила сложиха връх за задържане на плазма. В следващ опит учените са съумели да задържат плазма, нагрята до 100 милиона келвина, за 20 секунди, излиза наяве от обява в сп. Nature.
още по темата
Други научни екипи също доближават сходни температури, само че за по-кратък период от време, или същия времеви резултат, само че при по-ниска температура. За първи път резултатите от една реакция са толкоз високи и по двата индикатора – 100 милиона келвина за 20 секунди.

Рекордът е реализиран благодарение на способ на вътрешна транспортна преграда, при който магнитното поле компресира плазмата освен в краищата, само че и в центъра ѝ, създавайки там зона с високо налягане и температура, с по-студен газ по краищата.

След рекордното достижение, корейските физици се надяват до 2026 година да доближат високотемпературно задържане на плазмата за 300 секунди.

В термоядрените реактори от вида токамак нажежената плазма, в която би трябвало да протича следена термоядрена реакция, се задържа от магнитни намотки във вакуумна камера. Газ с температура от милиони градуси не може да бъде арестуван от нито един съд, направен от корав материал. Затова подобряването на методите за магнитно задържане е належащо изискване за създаване на работеща термоядрена електроцентрала.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР