Терминът златен пръст се появи в българската политика, когато лидерът

...
Терминът златен пръст се появи в българската политика, когато лидерът
Коментари Харесай

Ще има ли златен НЕпръст?

Терминът " златен пръст " се появи в българската политика, когато водачът на " Атака " Волен Сидеров обезпечи кворум в Народното събрание за избора на държавното управление на Пламен Орешарски. Тогава Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имаха 120 мандата и Сидеров им даде единият глас за нужния кворум от 121, с цел да стартира съвещанието.

Днес обстановката в Народното събрание е тъкмо противоположната. За да бъде определен началник на Народното събрание би трябвало да има " златен НЕпръст " - т.е. една или повече партии, които да не се записват в зала, с цел да падне кворумът.

След като през вчерашния ден на два пъти не бе определен ръководител, от общо 5 номинирани, късно вечерта от " Продължаваме промяната " обявиха, че отдръпват своя претендент Никола Минчев. Това обаче, единствено по себе си, не взема решение въпроса. От " Продължаваме промяната " заявиха, че ще гласоподават " срещу " номинацията на ГЕРБ Росен Желязков.

Кворумът

Има ли излаз? Един от вероятните разновидности са положителните остарели игри с кворума. Ако всички партии, които през вчерашния ден поддържаха Минчев през днешния ден гласоподават срещу Желязков или даже " въздържал се ", то избор още веднъж няма да има. Защото гласовете " за " него би трябвало да са повече от сбора на гласовете " срещу " и " въздържал се ", с цел да бъде той определен.

Ако обаче в зала се записват единствено част от обединенията, кворумът пада. Така, да вземем за пример, ако само ГЕРБ и  " Продължаваме промяната " се записват, ще има кворум и Желязков ще бъде определен. ГЕРБ има 67 гласа, а " Продължаваме промяната " 53. Това обаче допуска сговор сред всички обединения, в това число " Възраждане ", чийто водач тази заран отново затвърди - депутатите му ще гласоподават единствено и само за личния си претендент Петър Петров. От Политическа партия обаче са безапелационни - ще гласоподават против претендента на ГЕРБ. Демократична България няма да поддържа нито Желязков, нито претендента на Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин.

Ако Желязков бъде подсилен и от Движение за права и свободи гласовете за него ще станат 103. Движението има 36 депутати. Така срещу него биха могли да гласоподават и 20-те депутати от " Демократична България ". При този вид Българска социалистическа партия (26 мандата) също би могла да се включи в гласуването срещу Желязков. Гласовете на " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Българска социалистическа партия общо са 98 - по-малко от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които имат 103. 

Ако обаче " Възраждане " с неговите 27 депутати гласоподава " срещу " Желязков, то някоя от останалите 3 партии би трябвало да не взе участие в гласуването, с цел да бъде определена номинацията на ГЕРБ. " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и " Възраждане " имат общо 125 гласа. Дори " Български напредък " да поддържа Желязков гласовете " за " него ще са единствено 115.

Правилата

Конституционалистът доцент Наталия Киселова разяснява пред Нова тв и друга опция:

“Ако гласуваме по този начин, както когато гласуваме в мажоритарен избор на втори тур - единствено " за "  или " срещу ", то теоретично е допустимо да се гласоподава по този начин ”, разясни специалистът по конституционно право и изясни, че конституцията е планувала, че на първо съвещание се избира ръководител, само че не е избран редът или процедурата, по която това се случва.  " Това може да бъде очевидно или скрито, с електронната система, хартиени бюлетини или чоп даже ", уточни доцент Киселова.

Това допуска националните избраници да се съгласят да трансформират процедурните правила по избора. Възможен е и напълно скришен избор.

Оттеглете се

Народното събрание ще възобнови работата си от 10:00 часа през днешния ден, след двете несполучливи процедури за избор на ръководител през вчерашния ден, което наложи " прекъсване на часовника ". Така на процедура и през днешния ден Народно събрание е в хипотезата на първо съвещание.

По-рано през вчерашния ден от Демократична България предложиха ротация сред двамата претенденти, събрали най-вече гласове при гласуванията – Желязков и Никола Минчев. В изказване след съвещание на Изпълнителната комисия водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разгласи, че поддържат предлагането на дясната коалиция. От Политическа партия обаче се оповестиха " срещу " сходен метод - анонсирайки отдръпването на Минчев. 

Последното даде мотив на депутата на Борисов Делян Добрев да разяснява тази заран по Нова, че по този метод хората на Кирил Петков и Асен Василев даже задълбочават рецесията, и то съзнателно. Саботирали разбирателството за ротацията. Добрев прикани всички да отдръпват претендентите си.

Малко преди съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов прикани за същото ГЕРБ, като стартира концепцията всички да се обединят към номинация от групировка отвън първите две. И даже загатна, че може и обединението да издигне такава.

Добрев обаче опонира, че не може партия с 30-ина депутати да претендира за председателския пост. 

Иначе претендентите за ръководител, с отдръпването на Минчев, остават четирима - Желязков, Кристиан Вигенин, Петър Петров и Йордан Цонев от Движение за права и свободи.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР