Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер Ръководителите на

...
Тереза Мей и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер Ръководителите на
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС приеха насоките за бъдещите отношения с Лондон


Тереза Мей и ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер

Ръководителите на 27 страни от Европейския съюз одобриха в петък директивите, които ще направляват европейските договарящи в полемиките с Обединеното кралство за рамките на бъдещите връзки след Брекзит, заяви ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от Франс прес.

" Решение: 27-те от Европейски Съюз одобриха водещите правила ", разгласи Туск в Туитър при започване на полемиката за напредъка на договарянията сред Лондон и Брюксел през втория ден от срещата на върха.

Решението дава опция ръководителят на европейския преговорен екип Мишел Барние да стартира договаряния с Лондон за бъдещите търговски връзки и по други тематики като съдействието в региона на сигурността, отбелязва ДПА.

Британската премиерка Тереза Мей приветства решението на водачите на Европейския съюз да одобрят 21-месечен временен интервал, който да помогне на бизнеса да се приспособява след излизането на Англия от Европейски Съюз, съобщи Ройтерс.

Тя прикани Европейски Съюз да се възползва от тази " нова динамичност " за идните договаряния за бъдещите търговски връзки сред Лондон и Брюксел.

" Приветствам обстоятелството, че Съветът на Европейски Съюз утвърди тази заран детайлностите за преходния интервал. Това дава убеденост на хората и на бизнеса. Дава им изясненост за техните бъдещи проекти ", уточни Мей.

Премиерката добави, че в този момент стартират договаряния за търсенето на работещи решения по оставащия най-сложен въпрос - за Северна Ирландия и за контрола по границата сред нея и Република Ирландия, която остава в Европейски Съюз.

Според Ройтерс обаче този въпрос може освен да се окаже доста сложен за решение, само че може да провали и всичко друго, реализирано в договарянията за Брекзит до момента, тъй като несъгласията по " граничния въпрос " са дълбоки.

Агенцията цитира ирландския министър председател Лио Варадкар, който сподели пред кореспонденти в Брюксел, че " нищо не е решено, до момента в който всичко не бъде решено ".

Ройтерс счита, че в желанието да получи вчерашното " да " от водачите на Европейски Съюз за продължен временен интервал, Мей се е пробвала да прати за неопределен срок във фризера горещия въпрос за границата с вярата той да бъде пропуснат или да се откри някакво магическо решение за него, което обаче надали ще се случи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР