Терени публична държавна собственост в защитена зона край н. Калиакра,

...
Терени публична държавна собственост в защитена зона край н. Калиакра,
Коментари Харесай

Заменки на изключителна държавна собственост изплуват в скандала с "Комплекс Калиакра"

Терени обществена държавна благосъстоятелност в предпазена зона край н. Калиакра, с които не могат да се правят разпоредителни покупко-продажби, са били сменени в несъгласие със закона през 2007 година Това сподели инспекция на " Дневник ".

На 12 юли 2007 година тогавашният министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров е прекатегоризирал буферната зона на резервата " Калиакра " в

предпазена околност " Степите "

Според издадената заповед тя " резервира обсега, границите и режимите на буферната зона. В документа е записано също, че след влизането му в действие Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна би трябвало да предприеме ограничения по отразяване на предпазената околност в картите на възобновената благосъстоятелност в землищата на селата Българево и Св. Никола. Освен това в период от една година – т.е. до лятото на 2008 година новата предпазена територия е трябвало да бъде " трайно и ясно означена ".

В Закона за предпазените територии ясно е записано, че от момента на категоризирането си всички те – държавни или общински,

автоматизирано стават обществена благосъстоятелност

Буквалният текст на неговия член 10 гласи следното: " Собствеността на страната, която не е изключителна държавна благосъстоятелност, и на общините върху горите, земите и водните площи, включени в предпазените територии по този закон, е обществена ".

Това значи, че разпоредителни покупко-продажби с тях могат да бъдат осъществявани единствено след категорично решение на Министерския съвет.

Без това да се е случило обаче, на 19 ноември 2007 година - единствено пет месеца след заповедта на Джевдет Чакъров, сътрудника му в кабинета на " тройната коалиция " Нихат Кабил заменя държавните земи земи на морския бряг против разпокъсани горски масиви край Шумен. Те са благосъстоятелност на сдружението " КИА-2000 " ЕООД, която съгласно следствие на " Капитал " е определена без търг или конкурс. Парцелите в региона на Калиакра са оценени съвсем колкото тези в шуменските села. Така излиза, че

декар терен край морето е коствал към 903 лева

а разпокъсаните гори в Шуменско - 853 лв.. По този метод на новия притежател не се е наложило да доплаща нищо на страната.

 Кадастрална карта на част от землището на с. Българево, в който се намира сменения парцел
Кадастрална карта на част от землището на с. Българево, в който се намира сменения парцел

Собственикът на " КИА-2000 " е земевладелецът Иса Сали Феим. В момента на замяната той е стопанисвал и язовира край добричкото с. Одринци - най-големият водоем в Добруджа. Пак пред " Капитал " Феим е декларирал, че върху въпросните 287 дка с морски аспект край н. Калиакра има намерение да отглежда праскови. Но даже и да е имал други планове, категоризирането на сменената земя като предпазена територия очевидно е объркала сметките му. Вероятно затова, единствено няколко месеца след договорката, страната се заема да избави каквото може от терена на Феим.

Проверка в архива на Агенцията по кадастър, геодезия и картография демонстрира, че незабавно след осъществяването на замяната, още през февруари 2008 година е почнало

делене на терена

добит от " КИА-2000 " на три елементи. Това излиза наяве през следенето на старите кадастрални номера на новобразуваните парцели. Два от тях в този момент попадат в предпазената зона " Комплекс Калиакра ", а една остава отвън нея. Според мнението на специалисти евентуалната причина за това накъсване е при вероятно повреждане на договорката да бъде избавена най-малко една трета от сменения терен.

 Разделените през 2008 година терени
© Дневник

Разделените през 2008 година терени

В началото на т.г. със свое решение

Европейският съд задължи България

да възвърне унищожените степи и коридори за миграция на птици, като демонтира ветрогенератори и голф игрище, тъй като българското държавно управление ги е разрешило нелегално. Ако България не се съобрази със съда, първичната санкция може да е 1.5 млн. евро, а всекидневната - 20 хиляди евро до премахване на нарушаванията. От еврокомисията са дали период на страната ни до края на септември да одобри проект за ръководство на предпазената територия, в който да са записани ограниченията за попречване на увреждането й.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР